Májusban is folytatja online streamelt előadásainak sorát a tatabányai Jászai Mari Színház: kínálatukban a korábbi évadok nagy szakmai és közönségsikerei, valamint egy frissebb bemutató, a Tesztoszteron című vígjáték is szerepel.

Május 7-9. között az Édes Anna című klasszikust láthatják a nézők. Kosztolányi története újra virágkorát éli: nem nosztalgiázunk rajta, nem kellemes történelmi távlatból vizsgálgatjuk, hanem testközelből megéljük, újraéljük. Mintha minden szó szerint megismétlődne: rendszerváltás ádáz gyűlölettel, köpönyegforgató házmestereink, egymásra irigykedő prolik, moralizáló értelmiségiek, cseléd-gondokba belebetegedő polgárasszonyok, és az elnyomott, csendben tartott annák. Kisbetűvel. Mert annákból lett/van a legtöbb. Jó szándékú, naiv, érzelmes cselédeink nap, mint nap még hiszik, hogy van igazság, szerelem, becsület. Bízzunk abban, hogy ők vannak többségben, miattuk kell, kötelességünk eljátszani az Édes Annát – szól a színház ismertetője a darabról.

Május 14-16. között A balkáni kobra című zenés komédia debütál az online térben, Ivan Kušan Galócza című színművét Tasnádi István dolgozta át és írt hozzá dalszövegeket. A vígjátékban begerjedt délszláv kakasok kergetik álmaik asszonyát és a boldogságot jelentő dollármilliókat. Csakhogy az egyikük szíve választottja valóban asszony: feleség! – mégpedig a javából. Egy valóságos falusi démon, aki minden útjába kerülő férfit saját férje megölésére buzdít. De biztosra akar menni! Felfogadja a szlavóniai rémet, a hírhedt balkáni kobrát. Ám a legendás bérgyilkosnak már csak a hiúsága a régi. Az öregedő, vaksi Legenda hibát hibára halmoz. Az asszonynak kell hát kézbe vennie a dolgokat és a disznóölő kést…

Jelenet A balkáni kobra című előadásból (fotó: Szvatek Péter / tatabányai Jászai Mari Színház)

Május 21-24. között Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című „zenés macsózása” kerül bemutatásra, amelyet a 2019/20-as évadban mutattak be, és azonnal belopta magát a közönség szívébe. Egy félresikerült esküvő után hat férfi érkezik ziláltan, megtépázva a tervezett lakodalom helyszínére. Egyetlen pincért találnak ott, akit azonnal magukkal rántva, zárt ajtók mögött megkezdik a nem éppen hétköznapi mulatságot. A krimis felütéssel induló történet úgy adagolja a titkokat, ahogy a pincér tölti meg a poharakat. Ahogy új és újabb üvegek nyílnak, egyre többet tudunk meg az elmaradt esküvőről, családi viszályokról, súlyos vagy éppen nevetséges frusztrációkról, el nem törölhető emlékekről, melyek életüket a legmélyebb szintekig meghatározzák; legfőképp pedig azokról, akikhez mindennek a nagy része köthető: a nőkről. Vagyis, ahogy a férfiak látják őket és általuk saját magukat is. Ez a nyers, szókimondó komédia miközben sokszor röhejessé is teszi őket, valójában húsig hatoló mélységgel beszél a férfiakról, hiszen maguk között vannak, megmutathatják azt az oldalukat, amit elrejtenek a nők elől, vagy akár saját maguk elől is. Pedig talán ezzel kellene kezdeni. A fergeteges vígjáték az elmúlt nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon is bemutatkozott, tavaly pedig mi is beszélgettünk az előadás két színészével, Figeczky Bencével és Maróti Attilával a darabról.

Kiemelt kép: Jelenet a Tesztoszteron című előadásból (Fotó: Prokl Violetta / tatabányai Jászai Mari Színház)