Hétfőn három előadás olvasópróbáját is megtartották a Móricz Zsigmond Színházban, köztük egy olyan produkcióét is, melyet csak a következő évadban tervez bemutatni a teátrum.

A nagyszínpadon egy igazi Broadway klasszikus, az 1964-ben bemutatott Funny Girl című musical kerül majd bemutatásra Szente Vajk rendezésében. A történet Fanny Brice, a New York-i színházi világ ismert sztárjának és férjének, a nagyvilági hírhedt kártyajátékos, Nick Arnstein életébe enged betekintést. Fanny első színházi fellépésén találkozik Nickkel, akivel azonnal egymásba szeretnek. A szerelemből hamar házasság lesz, csakhogy egyúttal a rózsaszín köd is felszáll. Ahogy a lány karrierje egyre csak felfelé ível, úgy hanyatlik a férfi élete a szerencsejátékok egyre sötétebb világába. „Vajon képes-e ez a két, teljesen különböző személyiségű ember romantikus kapcsolatuk megmentésére?” – teszi fel a kérdést az előadás színlapja. Brice élettörténetét saját veje, Isobel Lennart írta meg, amely később a musical alapjául szolgált. Bár a színdarabot a Hello, Dolly!-val egy időben mutatták be, így is három évig játszották nagy sikerrel egyhuzamban, ami nem utolsósorban Barbra Streisand káprázatos alakításának is köszönhető. A színésznővel később elkészült a történet filmes feldolgozása is, melyért Streisand 26 évesen elnyerte első Oscar-díját. A Móricz Zsigmond Színházban Kosik Anita és Sári Éva váltásban játsszák majd Fanny ikonikus szerepét, mellettük pedig színpadra lép többek között Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Urmai Gábor, Horváth Margit, Kuthy Patrícia, Jenei Judit, Nyomtató Enikő, Horváth Réka, Tóth Zolka, Horváth Viktor és Kovács Balázs. A bemutatót március 27-ére tervezik az alkotók.

Pillanatkép A fából faragott fiú olvasópróbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)

A Művész Stúdióban március 19-re tervezik A fából faragott királyfi című gyermekelőadás bemutatóját, melyet Sediánszky Nóra állít színpadra. A mese Bartók Béla és Balázs Béla közös műve, mely egyszerre táplálkozik a magyar néphagyományból és az európai kultúrtörténetből. A szimbolikus, mágikus elemekből építkező történet kezdetén a világot látni induló Királyfi beleszeret egy Királykisasszonyba, aki azonban szépséges külseje mögött gőgös és szeszélyes leány. Így hát a Királyfi hiába győzi le a kastélyt védelmező Tündér varázslatát, szerelme nem talál viszonzásra. A Királyfi, hogy bizonyítsa érzései tisztaságát és mélységét, elkészíti fából faragott mását, csakhogy a Királykisasszony nem méltatja figyelmére az ajándékot. A hősszerelmes nem tudja mitévő legyen, ám ekkor a Tündér segítségére siet: életre kelti a fából faragott királyfit, aki így már felkelti a Királykisasszony figyelmét. „A „gondtalan önzés állapotából” a szeretethez, a másik elfogadásához vezető izgalmasan gyönyörű utat bemutató mese új színpadi adaptációban kerül most színre, melynek fontos elemei a zene és a mozgás.” Az előadásban színpadra lép Nagyidai Gergő, Dézsi Darinka és Szabó Márta.

Pillanatkép az Alszanak a halak? olvasópróbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)

Megtartották a következő évadban bemutatásra kerülő Alszanak a halak? című monodráma olvasópróbáját is, melyet a teátrum színművésze, a Jászai-díjas Pregitzer Fruzsina rendezésében láthat majd a közönség. A kortárs drámát a német származású Jens Raschke írta, melynek központjában egy tízéves kislány, Jett áll, aki a történetben öccsét, a hatévesen elhunyt Emilt látogatja meg a temetőben. „Jens Raschke a kiskamaszokat egy mélyen elgondolkodtató, nem mindennapi kalandra invitáló műve egy rendkívül érzékeny témát jár körül: a halál gyermekaggyal és -szívvel való feldolgozását.” – írja az előadás ismertetője. Az Alszanak a halak? 2012-ben elnyerte a mühlheimi Gyerekdarab Fesztivál fődíját, itthon pedig többek között bezsebelte a RS9 OFF Fesztiválon a zsűri különdíját és a 2016-os MOST FESZT MMA különdíját is. A darabot Fridrik Noémi adja elő.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Funny Girl olvasópróbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)