A Déryné Program Barangoló alprogramja a 2022-es évet a Drámaírói Műhely meghirdetésével indította. A felhívásra mintegy 49 érvényes jelentkezés érkezett. A Déryné Program vezetése, a Szakmai Bizottság és a mentorok döntése nyomán három jelentkező drámatervét válogatta be a Műhelybe. A műhelymunka már kezdetét vette, a mentorok és az írók közös munkájának gyümölcse, a három, új magyar dráma az év végére, decemberre fog elkészülni.

Fabacsovics Lili (mentora: Kozma András) …a mi utcánk című darabjának helyszíne egy meg nem nevezett magyar település, időpontja napjainkban – ahol épp világraszóló lagzit tartanak. Ebbe a szituációba toppan be egy rejtélyes idegen, aki régi ismerősökként üdvözli a helyieket, akik szép lassan kezdik gyanítani, hogy ki is lehet a fiatalember – csak éppen a vélemények nem egyeznek ezzel kapcsolatban. Solymos Tamás (mentora: Kulcsár Edit) Páternoszter művének már a címe is szimbolikus: a páternoszter valójában maga a fejlődni, felemelkedni akaró élet önmagába visszatérő körkörösségének jelképe. Főszereplője egy ifjú pszichiáter, dr. Jammer Anasztáz, aki munkája során először tapasztalja meg a szellem lélekgyógyító erejét. Tapasztalása egyszerre körkörös és vertikális: kezdeti bizonytalanságát látszólagos sikerek követik, majd a túlzott elbizakodottság váltja fel, ami a megszállottságig juttatja, hogy azután ismét visszatérjen a kiindulóponthoz: a kijózanodáshoz, önmagához és a hivatása alázatához. Jánosi Ferenc (mentora: Lukácsy György) Szemet szemért című története egy skandináv krimibe oltott családi dráma. Főhőse Pál, aki 20 évesen elhagyta Perezdet és egy nagyvárosban lett nyomozó, azonban boldogtalan, csak a munkájának él és alkoholista. Egy reggel látja a tévében, hogy szülővárosában szörnyű gyilkosság történt, amelyet a helyi rendőrség képtelen megoldani. Feltolulnak benne a régi emlékek, sérelmek, úgy érzi vissza kell térnie, de közben rá kell ébrednie, nem élnek már szülei, újra kell építenie öccsével a kapcsolatát, és felbukkan életében az a nő, aki gyermekként rajongott érte, de most ő is megkedveli.

Drámaíró Műhely (Fotó: Déryné Program)

Ezen felül további két fiatal drámaírónak biztosít a Műhely felkészülési lehetőséget, amely azt jelenti, hogy 8 hónapon keresztül van lehetőségük a mentoraik segítségével készülni a Déryné Program újabb drámaírói felhívására. Alpár Nándor (felkészítő mentora: Lukácsy György) A selmeci ifjakban négy barát történetén keresztül mutatja be, mit jelent a Selmectől való elszakadás és az új élet hajnala Sopronban. A barátoknak ismét azzal kell szembesülniük, hogy elszakíthatják az új lakóhelyüket hazájuktól, így végül csatlakoznak a rongyos gárdához. Mánya Kristóf (felkészítő mentora: Kulcsár Edit) Körbezár című abszurdba hajló drámájában Srácz és Üreg, két egymásnak idegen személy szándékuk ellenére folytatnak beszélgetést egymással belső konfliktusaikról és problémáikról. Az egymás felé tanúsított passzivitásuk és az ezzel keveredő agressziójuk kölcsönös, de kimondatlan felismerésből fakad: mintha saját magukkal találkoztak volna. Srácz számára Üreg egy lehetséges jövőként jelenik meg, Üreg pedig elmerült múltját véli felfedezni Sráczban. A műnek abszurd, kicsit Godot-ra várva hangulata van.

Kiemelt kép: Resetár Dániel, a Barangoló alprogram vezetője, mentora (Fotó: Gádoros Márk)