A Katona József Színház ismét három bemutatóra készül: áprilisban a Sufni, a Kamra és Nagyszínpad kínálata is izgalmas darabokkal bővül majd.

Április 20-án debütál a teátrum legkisebb játszóhelyén a tavaly először meghirdetett Sufni-project keretében életre hívott A politikusok című előadás, Wolfram Lotz drámáját Dohy Balázs rendezi. Az egyik legjelentősebb német kortárs szerző posztdramatikus szövege egy asszociációk mentén épülő gondolatfutam: szavak, mondattöredékek ritmikus ismételgetésével néhol hipnotikus, néhol humoros hatású, máskor hirtelen egészen tragikus fordulatokat megképző szódarálás. A Zsámbéki Gábor mentorálásával megvalósuló alkotásban színpadra lép Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin, Rajkai Zoltán, Tóth Zsófia és Vajdai Vilmos.

Ezt követi egy nappal később a Zsótér Sándor rendezésében készülő Vizityúk című darab. Stanisław Ignacy Witkiewicz „szférikus tragédiája” expresszív, szürreális, későbbi fogalommal abszurd, miközben teljesen hétköznapi. Könnyed és szellemes, a mélyértelműnek hitt gondolatokat lerántja a földre. Egyszerre beszél a nemzedéki konfliktusokról, családról, az élet értelméről, szerelemről, halálról, magányról, a pénzről és a forradalomról – benne van az egész világ. Ezúttal Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Lelkes Botond, Mentes Júlia, Stork Natasa, Béres Bence, Dankó István, Ujlaki Dénes, Bán János, Jakab Balázs, és Bodnár Erika jeleníti meg ezt a színes mindenséget.

Az évad utolsó bemutatóját Tarnóczi Jakab rendezi, az Istenek alkonya című előadás április 22-én debütál majd a nagyszínpadon. A Richard Wagner Ring-ciklusa alapján készülő előadás ugyan nem tesz majd ki négy estét, de a nézők maratoni színházi eseményre számíthatnak, hiszen rövidebben nem is lehet a legfontosabb hívószavakról fogalmazni: pénz, szex, hatalom és világvége, sellők, óriások, sárkányok és istenek, a természet kizsákmányolása, egy lány lázadása, egy fiú felnövéstörténete, és egy régi világrend pusztulása. Kukk Zsófi és a rendező ezúttal is a társulat tagjaira írja a színművet, akik közül Elek Ferenc, Gloviczki Bernát, Kocsis Gergely, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Rezes Judit, Rujder Vivien, Szacsvay László, Tasnádi Bence, Vizi Dávid, Berkó Boglárka e.h., Fekete Patrícia e.h., Gellért Dorottya e.h. lép majd színpadra az előadásban.

Kiemelt kép: Tarnóczi Jakab (Fotó: Rácz Gabi)