A Katona József Színházban is elkezdődtek a próbák, mindhárom játszóhelyükön készülnek már a társulat tagjai és a meghívott alkotók a decemberi bemutatókra.

December 18. Jeanne d’Arc – Kamra

Garai Judit dramaturg Anouilh, Schiller és Shaw drámája, valamint a peranyag alapján írta meg Jeanne D’arc történetét. Az 1431-ben eretneknek nyilvánított és máglya általi halálra ítélt lány egy kelet-franciaországi paraszt család gyermekeként látta meg a napvilágot. A száz éves háborúban győzelemre vezette hazája seregeit az angolok ellen először Orléans-nál, de több győztes csata is fűződik a nevéhez. Sőt, ő volt az, aki trónra segítette VII. Károlyt, aki később kérvényezte, hogy III. Kallixtusz pápa vizsgáltassa felül a szentszék ítéletét. Jeanne d’Arcot 1920-ban szentté avatták.

Rendező: Hegymegi Máté

Játsszák: Mészáros Blanka, Dankó István, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Máté Gábor, Mészáros Béla, Rába Roland m.v., Tasnádi Bence és Vajdai Vilmos

Fotó: Rácz Gabi

December 19. Az ügy – avagy a normális eljárás – Katona József Színház

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin drámája személyes emlékek alapján íródott, az író belekeveredett egy bűnügybe, amely miatt hét éven keresztül folyt ellene vizsgálat. A történet a saját igazságában mélyen hívő tisztességes polgár harcát mutatja be a bürokratikus hivatallal és annak dolgozóival szemben.

Rendező: Ascher Tamás

Játsszák: Takátsy Péter, Mészáros Máté m.v., Fekete Ernő, Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Borsi-Balogh Máté e.h., Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Baki Déniel m.v., Samudovszky Adrián e.h., Rohonyi Barnabás e.h., Major Erik e.h., Lengyel Benjámin e.h., Fröhlich Kristóf e.h. és Várady Gergely e.h.

Mészáros Máté és Pelsőczy Réka (Fotó: Horváth Judit)

December 20. Leláncolt Prométheusz – Sufni

Aiszkhülosz darabjában Zeusz uralkodásának kezdetén járunk, amikor az istenek újraosztják a világot egymás között. Az emberek érdekeit csupán Prométheusz képviseli közöttük, aki ellopja a tüzet, hogy ezzel a halandókat az állatok fölé emelje. Zeusz bosszút áll a titánon, egy lakatlan vidékre száműzi, ám felajánlja neki, hogy ha fejet hajt a hatalom előtt, akkor megbocsátja tettét és szabadon engedi, ha nem, örökké szenvedni fog.

Rendező: Tarnóczi Jakab

Játsszák: Bodnár Erika, Vizi Dávid, Dér Zsolt és Tóth Zsófia e.h.

Fotó: Rácz Gabi