Idén második alkalommal adták át a Kortárs Magyar Dráma-díjat a Rózsavölgyi Szalonban, amely már tavaly is otthont adott a díjátadó ünnepségnek. A díjat 2019-ben alapította Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Örkény István özvegye. A sok évtizedes színházi munkájáért kapott Kossuth-díjával járó juttatás egy részéből hozta létre azt a kortárs irodalmi alapítványt, amely a Kortárs Magyar Dráma-díjat minden évben odaítéli egy színházi alkotásért. Az elismerés díjazottjairól a kuratórium dönt, amelynek alapítója és elnöke Radnóti Zsuzsa, tagjai pedig Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus.

Nem véletlen a díj átadásának dátuma, mert 1967. február 24-én volt Örkény Tóték című drámájának ősbemutatója a Thália Színházban. Tavaly az elismerést a Radnóti Színházban bemutatott Egy piaci nap színpadi szövegéért kapta Mohácsi János, Mohácsi István, és Závada Pál, illetve a Trafóban játszott Megfigyelők című darabjáért Kelemen Kristóf.

A tavalyitól eltérően idén három alkotást is elismert a kuratórium. Az idei Kortárs Magyar Dráma-díjat Székely Csaba a 10 (Radnóti Színház) színpadi szövegéért, Schwechtje Mihály Az örökség (Füge produkció, Jurányi Ház) színpadi szövegéért, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya az Obiectiva Theodora – Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából című hangjátékért vehették át. Az ünnepségen Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója, Spiró György író, és Tompa Andrea író, kritikus mondott laudációt.

Radnóti Zsuzsa (Fotó: Kincses Gyula)

Kiemelt kép: A Kortárs Magyar Dráma-díj átadó ünnepsége (Fotó: Kincses Gyula)