Augusztus 9. és 14. között közel negyven kulturális esemény, több mint nyolcszáz fellépő, valamint száznál is több népművész és kézműves részvételével zajló népművészeti vásár is várja a közönséget Jászberényben a 30. Jubileumi Csángó Fesztiválon.

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes által rendezett fesztivál a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. A rendezvény célja felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra, megismertetni sorsukat minél több emberrel, minél szélesebb körben. A szervezők küldetésüknek tekintik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrák, népművészeti értékek minél szélesebb körben történő megismertetését. A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak.

Augusztus 9-én Mindenek szerelme címmel táncos koncertet láthat a közönség a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon, az előadás rendező-koreográfusa Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti és a Csángó Fesztivál igazgatója. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorában egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége Heinczinger Mika közreműködésével. Másnap Kárpátok visszhangja címmel ad műsort a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas koreográfus rendezésében. Az előadáson a Kárpát-medence néptáncos és népzenei kincseit bemutató lendületes és sokszínű folklórműsort láthat a közönség, amely során a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok mellett a legényes sem marad el. A fesztivál harmadik napján a Csík zenekar ad koncertet Ugye mi jó barátok vagyunk címmel, Presser Gábor vendégszereplésével. Ugyanezen a napon éjszaka az Ötödik évszak koncertjére várják a résztvevőket a Jászság Népi Együttes székházába.

Pál István Szalonna (fotó: Steindl Gabriella)

Augusztus 12-én Menyegző – Ásó, kapa, nagyharang címmel táncszínházi előadás debütál kétszáz táncos és zenész részvételével: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili koreográfiáját a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a budapesti Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes és a jászberényi Jászság Népi Együttes adja elő. A zenei kíséretet Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Zagyva Banda biztosítja, a vőfély Farkas László és Sikentáncz Szilveszter lesz. A napot a Góbé Zenekar koncertje zárja. Az utolsó előtti napon a Magyarság hangja című ingyenes gálaműsort láthatja a közönség a Főtéri nagyszínpadon, ahol moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel, éjszaka pedig a Parno Graszt zenekar gondoskodik a felhőtlen hangulatról. A fesztivál zárásaként a Viszontlátásra Csángó Fesztivál című ingyenes gálaműsort láthatjuk, amelyen közreműködnek az erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, a Martenica Táncegyüttes, a Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, az eleki hagyományőrzők, a Testvériségi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Galagonya Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Kárpátok visszhangja című előadásból (Fotó: Gádoros Márk)