Három nagyszabású premierrel indul a Szabadság évada a Soproni Petőfi Színházban: izgalmas produkciók, sorsfordító kérdések és nagy hatású színészi alakítások várják a közönséget. Az idei ünnepi műsorkínálat gondolatiságában, tematikájában és üzenetében követi az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgést.

Sík Sándor István király című tragédiáját november 5-től láthatják a nézők: a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Komáromi Jókai Színház koprodukciója Pataki András rendezésében kerül színpadra. Ebben a mély tartalmú, több generációnak szóló előadásban megismerhetjük első szent királyunk utolsó napjait, illetve a trónöröklés történelmi eseményeit is. 1038-ban járunk, Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja, az ország a polgárháború küszöbén áll. Istvánnak döntenie kell arról, hogy kire hagyja a trónt és a vele együtt járó hatalmat. A címszerepet a Kossuth-díjas Boráros Imre alakítja, Gizellát Rudolf Teréz játssza, Vazult a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. A további szerepekben Pintér Gábor (Orseolo Péter), Savanyu Gergely (Aba Sámuel), Szőcs Erika (Gyöngy), Marosszéki Tamás (Sebös), Farkas Tamás (Anasztáz), Major Zsolt (Buda úr), Wisher Johann (Szalók úr), Nagy Gábor (Gotthárd lovag), Kósa Zsolt (Sámán) lesz látható. A díszlet a rendező, Pataki András (Jászai-díjas) munkája, a jelmezeket Húros Annamária tervezte.

Jelenet az Emigránsok című előadásból (Fotó: Soproni Petőfi Színház)

A következő bemutató az Emigránsok című színjáték lesz, ezt november 11-én mutatják be a színház kamaratermében. A felvidéki Csavar Színházzal és a Forrás Színházzal koprodukcióban létrejövő előadás valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg. Az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat: hol az egyikük, hol a másikuk igazságát érzi erőteljesebbnek a néző. A két főszereplő Gál Tamás és Kis Domonkos Márk, a rendező Pataki András. A mai napig élő és húsba, valamint lélekbevágó kérdéseket feszegető izgalmas előadás vár a közönségre.

A Széchenyi című pszichológiai thrillernek is beillő előadás bemutatójára november 15-én kerül sor. A darab szerzője, Németh László ebben a történelmi drámában szeretné megmutatni azt a kalandos históriát, melyet a legnagyobb magyarnak hívott politikus megélt a magyarság történetében a reformertől a forradalomban csalódott emberen át a döblingi elmegyógyintézet súlyos betegéig. Ennek az útnak a végső pillanatait idézi meg az író a művével, amelyet Kossuth-díjas Csiszár Imre állít színpadra, Széles Tamással a főszerepben.

Kiemelet kép: Jelenet a Széchenyi című előadásból (Fotó: Soproni Petőfi Színház)