A XX. század magyar grafikusművészetét reprezentáló, több mint 150 tételből álló aukciót rendeznek november 26-án a budapesti Próféta Galériáben.

A harmadik Falra fel! plakátaukción több mint 150 nemzetközi és hazai tétellel várják az érdeklődőket, eredetileg tömeggyártásra készült, hirdetménynek vagy éppen falragasznak szánt plakátok kerülnek kalapács alá. Az esemény különlegessége, hogy a hazai plakátszcéna egyik legjelentősebb, napjainkban is alkotó grafikusművésze, a Munkácsy Mihály-díjas Kemény György munkáit is licitre bocsátják. A filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátokból mára csupán néhány példány maradt épségben, éppen ezért egyedi értéket képviselnek. A változatos kollekcióban a filmrajongók, a kreatív lakberendezési ötleteket kedvelők, a gyűjtőszenvedéllyel vagy éppen befektetési szándékkal érkezők és a licitálás izgalmait keresők egyaránt megtalálják számításukat.

Az aukción olyan külföldi filmklasszikusok plakátjaira is elénk bukkanhat, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Jackie Brown, a Rocky, a Bosszúállók, a Farkasokkal táncoló, a Sissi, a Dühöngő bika, az Evita, a Kelly hősei, a Ryan közlegény megmentése, a Szelíd motorosok, a Sörgyári capriccio, a Csillagok háborúja, de számos James Bond-film posztere közül is válogathatnak a gyűjtők. A neves magyar filmalkotásokat – többek között – A londoni férfi, a Bohóc a falon, a Hattyúdal, az Apa, a Szerelmem, Elektra, a Körhinta, a Meteo, a Szikrázó lányok, a Vuk, a Szaffi, a Süsü, a sárkány, valamint a Hugó, a víziló képviselik. Zenei témában Beatles, Elvis, Queen, Sziámi, Bizottság, Test Department és  Sex-e-pil plakátokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A jelentős számú reklám- és propagandaplakát között múlt századi és napjainkban készült példányok egyaránt megtalálhatóak, legyen szó akár a Pepsi, akár a Turul kóláról, a Nemzetközi Tejnapról vagy éppen az Országos Mezőgazdasági és Tenyészállatvásárról.

Az aukció anyagát 2019. november 21. és 25. között az árverés új helyszínén, a Próféta Galériában bárki megtekintheti nyitvatartási időben. Az aukció a Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében valósul meg november 26-án 19 órakor.

Kiemelt kép: Alkonyattól pirkadatig, Evita, Beatles plakát