Ma ünnepli 40. születésnapját Harcsa Veronika énekesnő és dalszerző, nemzedékének egyik legtehetségesebb énekesnője, akinek nemcsak egyedi hangja, hanem a kellő karizmája is megvan az előadóművészethez.

Harcsa Veronika tanulmányait a BME műszaki informatika szakán kezdte, 2008-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének tanszakán szerzett diplomát, majd 2014-ben ezt kiegészítette egy mesterdiplomával a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban. 2005-ben megalapította saját zenekarát és elkészítették a Speak Low című jazz standardeket feldolgozó lemezüket. Az album 2007-ben a legnagyobb japán lemezbolt hálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának az élére került. A You Don’t Know It’s You (2008) és a Red Baggage (2009) című lemezével is hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban. 2011-ben jelent meg a Harcsa Veronika Quartet Lámpafény című albuma, amelyen 20. századi magyar költők műveit dolgozták fel. A Quartet Tagjai Harcsa mellett Blaho Attila (zongora), Majtényi Bálint (dob) és Oláh Zoltán (nagybőgő). Az énekesnő nevével fémjelzett a Bin Jip nevű kísérleti elektronikus trió két albuma és egy Kassák Lajos verseit feldolgozó avantgard projektlemez is.

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet (Fotó: Csoboth Edina)

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán voltak osztálytársak. Közös együttműködésükhöz több lemez – például a Lifelover, Tell Her, Shapeshifter, About Time -, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, legalább huszonöt országban. Dalaikban a kortárs jazz és az improvizatív popzene találkozásának lehetünk fültanúi. A legújabb album, az About Time is magán viseli a nemzetköziség pecsétjét: a Shapeshifter lemezhez hasonlóan ezt is két belga zenésszel közösen vették fel, méghozzá új német kiadónál, a Jazzhaus Recordsnál.

Harcsa munkássága elismeréseként többek között 2007-ben kiérdemelte a Budapest Fringe legjobb hangja címet, a Fonogramnál 2009-ben Az év hazai jazzalbuma kategóriát a You Don’t Know It’s You lemezzel, ugyanebben az évben a 40. Magyar Filmszemlén A legjobb eredeti filmzene díját az Utolsó időkért (Márkos Alberttel közösen), 2011-ben pedig szintén a Fonogramnál megkapta Az év hazai alternatív albuma címet a Bin Jip Enter lemezére.

Boldog születésnapot és további szép sikereket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Harcsa Veronika (Fotó: Nagy Eszter Fruzsina)