Különleges programmal várja az érdeklődőket az Uránia Nemzeti Filmszínház, Harag György, az erdélyi magyar színjátszás legendás rendezőjének utolsó munkáját, a Cseresznyéskertet láthatják június 2-án 19 órától.

Az 1985 tavaszán, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban bemutatott Csehov-dráma alaptörténete mindenki számára ismert: Ljubov Andrejevna Ranyevszkaja földbirtokosnő rossz házassága és gyermeke tragikus elvesztése elől menekült Párizsba, ahol ismét egy szenvedéssel teli szerelmi kapcsolatba keveredik. Viharos életet hagyva maga mögött érkezik haza öt évvel később a családi kúriába szeretett bátyja mellé, hogy újra megtalálja lelki békéjét. A harmónia azonban rövid ideig tart. Az áhított szülői ház, a családi birtok, a híres kert mára már megkopott fényében ragyog, sőt, egy kegyetlen ténnyel is szembesülnie kell Ranyevszkajának: Lopahin, a birtok egykori jobbágyából lett kereskedő hozza a hírt: rövidesen elárvereznek mindent, a gyermekkor emlékeit őrző házat a legendás cseresznyéskerttel együtt. A család szétszéled. Csak Firsz, az öreg komornyik nem megy sehova: övé a darab végszava, amely egyben a halálos beteg rendező üzenete is: „Én itt maradok.”

Harag György asszisztensének jegyzetei elárulják, az akkor más súlyosan beteg rendező a kertet úgy képzelte el, mint egy színházat, amely egyszerre intézmény és épület, így joggal kijelenthető: saját hattyúdalát állította színpadra. Az 1985-ös archív felvétel román nyelven, magyar felirattal lesz látható az Uránia Dísztermében, illetve az online térben is.

Kiemelt kép: Harag György (Fotó: harag.eu)