Megnyílt a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művészének, Harag Györgynek szentelt emlékév csütörtökön Gyulán.

Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori igazgatója vetette fel a megemlékezés ötletét, amely végül egy emlékévvé nőtte ki magát. Az nem volt kérdés, hogy Gyulán legyen a megnyitó, ugyanis a békési város különösen fontos helyszín volt a rendező magyarországi munkásságát tekintve: 1978. július 13-án itt mutatták be rendezésében a Caligula helytartója című drámát, az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben.

A megnyitón leleplezték a több mint negyven tablóból, közel kétszáz fotóból álló életmű-kiállítást, amelyet a pályatársak, kritikusok, színháztörténészek háromnyelvű (magyar, angol, román) szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival egészítettek ki.

„Harag György tudta, hogy a rendezői önkény sehova sem vezet, barátként tekintett a színészekre. Mindig újra törekedett, sosem akart ismételni. Munkája során használta az effekteket és a látványelemeket, de azok sosem nyomták el a színészi teljesítményt. 1970-től a 80-as évek elejéig a világ legnagyobb rendezői közé tartozott” – vélekedett a megnyitón Lukács Sándor színművész.

A tárlat Gyulán október 16-ig tekinthető meg, a tervek szerint október 20-án Győrben, november 9-én Budapesten mutatják be, majd jövőre elviszik Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Szabadkára, Margittára és Bukarestbe is.

Kiemelt kép: Lukács Sándor a Harag Gyula emlékév megnyitóján (Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba)