A holland fotográfus Apró rejtélyek című kiállítása nyílt meg szeptember 15-én a Capa Központban. A karácsonyig megtekinthető képek központjában a 80-as években lencsevégre kapott budapesti, néhol tragikomikus mindennapok állnak.

Hans van der Meer 1955-ben született Hollandiában, aki fiatalkorától kezdve a fotós szakma különböző területein tevékenykedett. A műszakifotográfia-tanulmányai után, sikeresen felvételizett a Rijksakademie-ra, a Holland Képzőművészeti Egyetem Posztgraduális Intézetébe. Korábban is foglalkozott az utca mindennapjának megörökítésével, de első nagyobb projektje a csereprogram keretében Budapesten eltöltött idejéből származik. 1985 és 86 között készült az a dokumentarista fotósorozat a magyar fővárosról, amit először több mint harminc évvel ezelőtt láthatott a közönség, később A sors fintora című albumban is megjelentek. A kiállítás után egy évvel, ebből a sorozatból származó egyik fotójával pedig elnyerte a World Press Photo-díját, hétköznapok kategóriában.

Az Apró rejtélyek kiállítás Budapesten készült képein kívül későbbi projektjeiből is megmutat néhányat, amelyek az itt készült alkotásokra utalnak. A sorozat egy olyan fiatal fotós látásmódjába és kíváncsiságába enged betekintést, aki a nyugatról érkező Van der Meert végig kísérte az ittléte alatt. Semmit sem tervezett el előre, csak az intuíciója vezette. Ennek köszönhetőek azok a játékos és humoros képek, amiknek pillanatait remekül felmérte és elkapta. Mélyebb jelentést képes közvetíteni, vagy abszurd mértékben felnagyítani a fotón szerepelő helyzeteket és remek érzékenységgel tudja egyensúlyban tartani a fájdalmas egzisztenciális valóságot humorral, eleganciával és könnyedséggel egy olyan európai fővárost bemutatva, ahol egy korszak a végéhez közeledett.

Kiemelt kép: Hans van der Meer – Budapest, Magyarország, 1985 (Forrás: capacenter.hu)