A jelenleg éppen zajló Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválról természetesen nem hiányozhatnak a gyermekeknek szóló előadások sem: május 17-én, szerdán 10 órakor a Budapest Bábszínház Ország Lili Stúdiójába érkezik az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata, akik Gabi és a repülő nagyapa történetével ismertetik meg a nézőket.

1949-ben maroknyi műkedvelő létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen, ahol korábban nem létezett bábjátszás; az alkotók a Moszkvában működő Obrazcov-féle bábszínház és a cseh bábművészet hagyományaiból táplálkoztak. A bábszínház Európa és Ázsia számos országába is eljutott előadásaival, jelentős díjakat szerezve különböző szakmai fórumokon és fesztiválokon. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nevet 1990-ben vették fel, a színház 1999-től a gyermek-, illetve bábelőadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet ad, a felnőtteknek ajánlott underground program keretén belül. Emellett az Ariel babaszínházat, játszóházakat, workshopokat, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat szervez.

Jelentkép a Gabi és a repülő nagyapa című előadásból (Fotó: Fehér Csaba)

Budapestre a számos gyerekkönyvet jegyző svéd Ulf Stark (1944-2017) egyik történetének adaptációjával érkeznek, amelynek fő kérdése az, hogy vajon örökbe lehet-e fogadni egy nagypapát vagy éppen egy unokát? Főhősünknek, Gabinak ugyanis nincs nagyapja, de úgy dönt, hogy szerez magának egyet. Házról-házra jár, míg végül a falu legutolsó házában ráakad egy egyedül élő, házsártos bácsira, aki azonnal kidobja. De Gabi nem adja fel. Előbb-utóbb eléri, hogy nemcsak sütit és zsebpénzt kap a bácsitól, mint egy rendes unoka, de Gabi legnagyobb büszkeségére még az is kiderül, hogy miben világbajnok az ő „nagytatája”. Két ember csodálatos és fordulatos egymásra találásának története, repülő papírsárkánnyal, cseresznyemagköpő versennyel és rengeteg füttyszóval.

Hannus Zoltán, a Budapest Bábszínház színművésze az alábbi gondolatokat írta a hamarosan nálunk is látható előadás kapcsán: „Régi barátaimat várom május 17-re színházunk Abstract Fesztiváljára. Marosvásárhelyről érkezik az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Gabi és a repülő nagypapa című bábelőadásával. A szívmelengető történet az örökbefogadás témaköréhez kapcsolódik. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket, a bábokat, és azoknak is, akik esetleg most néznek meg először egy bábelőadást.

Jelentkép a Gabi és a repülő nagyapa című előadásból (Fotó: Fehér Csaba)

A Vidovszky György rendezte előadás – természetesen a műfaji azonosságon túl – még egy ponton kapcsolódik a Budapest Bábszínházhoz: Ulf Stark regényét ugyanis a teátrum dramaturgja, Gimesi Dóra adaptálta bábszínpadra, valamint jelen produkcióban is közreműködött dramaturgként. A darab zenéjét Monori András szerezte, a díszletet Mátravölgyi Ákos tervezte. A történet szereplőit Halmágyi Éva, Puskás Győző, Szabó Dániel és Gönczy Katalin keltik életre.

Kiemelt kép: Hannus Zoltán (Fotó: Hamarits Zsolt)