Változatos színházi előadásokkal és koncertekkel várják a közönséget a szegedi városháza egyedi hangulatú udvarán megrendezésre kerülő Nyári Színházi Esték, valamint a Muzsikáló Udvar.

A városháza kiváló akusztikájú, neobarokk udvarán Vaszy Viktor kezdeményezésére 1970-ben, a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szerveztek először zenei, majd színházi rendezvényeket. A Nyári Színházi Esték idén július 4-én indul, ekkor (és még további két estén át) lesz látható Varsányi Anna Esküvő után című darabja Szilágyi Annamária rendezésében. Az egy lagzit követő eseményeket bemutató színműben az örömapa ötlete alapján nemcsak az ifjú pár, hanem az egész család felkerekedik, és nászútra indul Kazahsztánba. Július 7-én Fodor Zsóka és Oszvald Marika adják elő az Összezárva című keserédes komédiát, amely két idős hölgy történetét meséli el, akik a nyugdíjas otthonban egy szobába kerülnek. A kényszerű összezártság során kibontakozik kettejük igazi jelleme, és az, ami múltjukat összekapcsolja. Július 18-án Pokorny Lia lép föl, különleges zenés estjén mutatja be dalban és szövegben az életét.

A Muzsikáló Udvar programja július 25-én a Margaret Island akusztikus koncertjével veszi kezdetét. Az együttes állandó – Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alkotta – akusztikus formációja ezúttal Sárkány Bertalannal egészül ki, aki perkán játszik majd. A hónap utolsó napján a Swing a’la Django és Koszika, azaz Koszorus Krisztina stílusokon átívelő közös koncertjét élvezhetik a szegediek és a városba látogatók. Augusztus 2-án Örkény István születésének 110. évfordulója alkalmából Az élet értelme – egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál tart előadást az író novelláiból. A színművészt Lukács Miklós kíséri, aki a novellákhoz illeszkedő improvizációkat játszik cimbalmon. A sorozat zárásaként, két nappal később László Boldizsár és Nánási Helga állnak színpadra. A házaspár Opera-szerelem címmel a szerelem különböző stációi mutatja be opera- és operettrészletek segítségével.

Kiemelt kép: Pokorny Lia (Fotó: Pokorny Lia)