10 részből álló hangjáték-sorozatot készített a Rádiószínház Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten című krimijéből. A szeptember 13-tól hallgatható, egyenként közel félórás epizódokban olyan színművészek működtek közre, mint Pikali Gerda, Előd Álmos, Wunderlich József, Szűcs Nelli, Martin Márta, Reviczky Gábor vagy Gálvölgyi János.

Böszörményi Gyula 2002-ben a Gergő és az álomfogók című ifjúsági fantasy regényével robbant be a köztudatba, a történet az évek alatt öt részből álló sorozattá nőtte ki magát, de az Álomfogó-univerzumhoz tartoznak a Zsófi- valamint a Monyákos Tuba-trilógia darabjai is. A szerző 2014-ben írta meg a századforduló idején játszódó Ambrózy Báró esetei első kötetét, a Leányrablás Budapesten című fiatal felnőtteknek szóló krimijét, amely eredetileg szintén trilógiának indult (a folytatásokat A Rudnay-gyilkosságok, valamint Ármány és kézfogó címmel kereshetjük), a siker azonban akkora volt, hogy azt követően újabb három regénnyel (Nász és téboly, Szer’usz világ, A Barnum-rejtély), továbbá két kisregénnyel (Beretva és tőr, Bitó és borostyán) bővült a sorozat.

A történet 1896-ban, a millenniumi ünnepségek idején veszi kezdetét, amikor is a békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte. Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon. A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Korábban felröppent a hír, hogy a regényekből akár tévésorozat is készülhet, ez a projekt azonban egyelőre úgy tűnik, nem kapott zöld utat, viszont hangjáték formájában mégis életre kelt a történet. A 10 részből álló sorozatot szeptember 13-tól, hétköznap esténként közvetíti a Kossuth Rádió, a felvételek a MédiaKlikk oldalán 60 napig ingyenesen visszahallgathatóak. A sorozat szereplőinek Pikali Gerda, Szabó Gabi, Előd Álmos, Wunderlich József, Szűcs Nelli, Horváth Péter, Auth Magda, Gálvölgyi János, Takács Katalin, Martin Márta, Jónás Andrea és Reviczky Gábor kölcsönzik a hangjukat, a regény Horváth Péter alkalmazta rádióra, valamint hozzá kötődik a széria megrendezése is.

Kiemelt kép: Wunderlich József (fotó: Dömölky Dániel)