Kovács Dániel Gábor Ígéret Földje című felolvasószínházi produkciójából készült hangjáték, amelyet április 2-án mutattak be a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház művészeinek közreműködésével, Kelemen Zoltán rendezésében. A darab IV. Károly magyar király visszatérési kísérleteit és annak körülményeit hivatott bemutatni.

Száz évvel ezelőtt az utolsó magyar uralkodó a világháború elveszítése után száműzetésbe vonult és lemondott trónjáról, így a hatalom Horthy Miklóst illette, aki ígéretet tett, hogy a visszatérés után átadja a IV. Károlynak az ország vezetését. A kormányzóválasztás után már körvonalazódott, hogy az átmeneti állapot véglegessé válhat, és Horthy a király iránt tanusított hűsége megtörni látszott. A törvényes uralkodó türelme fogytán, 1921 Húsvétján megjelent a szombathelyi Püspöki Palotában, hogy visszaülhessen az uralkodói székbe, majd a sikertelen kísérlet után októberben újra próbálkozott: Sopronból indult vonattal a főváros felé. Abban az időben a hírközlés nehézségei és az elvágott telefonvezetékek miatt csak kevesen értesülhettek erről az érzékeny, ám annál váratlanabb fordulatokkal övezett eseményről.

A Habsburg-Lotharingiai ház uralkodója, IV. Károly éppen 100 éve, április 1-jén hunyt el Madeira szigetén. A hangjátékot ennek tiszteletére tették közé a szombathelyi színház honlapján, valamint a teátrum Youtube csatornáján. A történelmi királydráma főbb szerepeiben Papp Attila, Dénes Emőke, Molnár Anikó és Szerémi Zoltán látható, a dramaturg és rendező Kelemen Zoltán volt.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Ígéret Földje című felolvasószínházi előadásból (Fotó: Mészáros Zsolt)