December 24-én este 20 óra 5 perckor Händel leghíresebb oratóriuma, a Messiás lesz látható az M5 csatornán a Magyar Állami Operaház előadásában.

Georg Friedrich Händel német származású barokk zeneszerző életének nagy részét Angliában töltötte, ami miatt az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Munkássága nemcsak a bécsi klasszikusokra volt nagy hatással, hanem a klasszikus zene világára is. Bár nehéz elhinni, Händel azonban nem minden műfajban alkotott közönségsikereket, operái legalábbis korában sorra buktak meg. Az angliai ízlés jobban kedvezett a vallásos témájú, színpad és színházi kellékek nélküli előadásoknak, többek között ennek hatására született meg a komponista Messiás című oratóriuma, melynek szövegét Charles Jennens angol költő állította össze. A kizárólag bibliai szövegre épülő darab első része a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, míg a második a szenvedéstörténetről szól, a harmadik egység pedig a megváltásról elmélkedik. A zeneművet 1742-ben mutatták be először Dublinban egy árvaház javára, a Messiás pedig elképesztő rövid idő alatt hatalmas népszerűségnek örvendett. „E szent oratórium, ahogyan eleinte nevezték, mivelhogy szövege teljes egészében a Szentírásból származik, a közönségnél igen nagy tetszést aratott, ezért Händel a legtisztább jótékonyságtól indíttatva arra a dicséretes elhatározásra jutott, hogy a Messiást minden évben előadja az árvaház javára. S ez így is történt élete végéig…” – fogalmazott Charles Burney, kortárs zenetörténész.

A Magyar Állami Operaház előadásában a Mozart-féle átirat csendül fel, melyet a bécsi klasszicista egy báró megbízatásából igazított a kor klasszicista ízléséhez. Mozart rendkívüli tisztelettel nyúlt a magasztos műhöz: elsősorban az áriák struktúráján változtatott, míg a kórusrészeket szinte teljesen érintetlenül hagyta. „A „német Messiás” két lángelme különös „együttműködésének” eredménye: Händel zsenialitásának tündöklése Mozart tolmácsolásában.” – írja az Opera előadásának színlapja. A zeneművet Anger Ferenc rendező állította színpadra, akinek nevéhez olyan operarendezések fűződnek, mint az Otello, a Figaro házassága, az Ariadné Naxosz szigetén vagy a Traviata. A rögzített előadásban színpadra lép: Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István, Cser Krisztián és a Magyar Állami Operaház táncművészei. Karmester: Kesselyák Gergely.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Messiás című előadásból (Fotó: Opera)