Február 14-én 23 óra 5 perckor tűzi műsorára az M5 csatorna Händel egyetlen operáját, az Acis és Galateát, amelyet 2019-ben a debreceni Csokonai Színházban mutattak be, Gemza Péter rendezésében, Debreczeni Borbála díszleteivel és Mészáros Zsófia jelmezeivel.

Az Acis és Galatea volt a pasztorális operák gyöngyszeme Angliában: előkelő, szórakoztató muzsikaként készült, amely a vidéki élet egyszerűségét mutatja be és számos olyan elemet tartalmaz, amelyekről ráismerni a szellemesség és „jóérzésű” paródia nyomaira. A mellékszereplők, Polyphemus (Donkó Imre) és Damon (Kéringer László) számos humoros pillanattal örvendeztetik meg a nézőket, nem csökkentve a főszereplők, Acis (Biri Gergely) és Galatea (Nagy Kíra) tragédiájának pátoszát. Az opera messze Händel legnépszerűbb alkotásai közé tartozik és mint a szerző egyetlen színpadi műve soha nem hagyta el az operák repertoárját. Az Acis és Galatea 1718-ben született, John Gay írt hozzá szöveget – angolul, ami a popzene nemzetközi nyelve bizony már jó fél évszázada. Bár a történet nem összetett, de a csinos nimfák kara, az óriás szörny, a dühödten tomboló és pusztító Polyphemus egészen otthonos környezetet jelenthet azok számára (is), akik nem idegenkednek A Gyűrűk Ura vagy éppen a Trónok harca-típusú fantasyk világától.

Az előadásban közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen, valamint a Csokonai Színház Énekkara, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével.

Kiemelt kép: Biri Gergely és Nagy Kíra az Acis és Galatea című előadásban (Fotó: debreceni Csokonai Színház)