45. születésnapját ünnepli Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színésznő.

Hámori Gabriella 1978. november 1-jén, Szarvason született. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László osztályában, majd a diploma megszerzése után rögtön a Radnóti Miklós Színházhoz szegődött három évre. Ezt követően 2004-től az Örkény István Színház színésznője lett, ahol azóta is társulati tag.

A színpadon több emlékezetes alakításban is láthattuk, Julika szerepében Molnár Ferenc Liliomjában, amiért meg is kapta a Színikritikusok díját pályája kezdetén 2001-ben. Helenként Martin McDonagh: A kripli című darabjában, Ágnesként A bosszúban tűnt fel, illetve ő formálta meg a Lány karakterét Dosztojevszkij Fehér éjszakák című művében.

Hámori Gabriella (balra) és Ónodi Eszter az Állitsátok meg Terézanyut! című filmben (Forrás: topfilmek.hu)

A mozivásznon is korán megtalálta a helyét, az országos hírnevet az Állítsátok meg Terézanyut! című vígjáték főszerepe hozta meg számára, de jelentős alakítást nyújtott a Kaméleon és A vizsga című magyar thrillerekben is.

A 2010-es évek elején többször is próbált külföldön is érvényesülni, évekig Berlinben játszott, ahol a Márton Dávid által rendezett Macbeth darabban is játszott. A színház mellett egy zenei albumot is kiadott 2005-ben, Nem örmény népzene címmel.

Munkáját számtalanszor jutalmazták az évek alatt, a Színikritikusok díját egyszer 2001-ben és kétszer az Élektra és Az üvegcipő női főszerepéért is megkapta 2006-ban, egy évre rá, 2007-ben pedig a Jászai Mari-díjat vehette át.

Kiemelt kép: Hámori Gabriella (Forrás: jegy.hu)