Ahogy már korábban beszámoltunk róla július 15. és 24. között ismét megrendezik a főváros egyik legfontosabb és legsokszínűbb eseménysorozatát, a világ egyik legkülönlegesebb kamarazenei fesztiválját, a Fesztivál Akadémia Budapestet, amelynek gerincét a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek adják nemzetközi művészek részvételével, de olyan társművészetek is helyet kapnak benne, mint a film vagy épp a színház.

Igaz a programok egy részéről korábban már hírt adtunk, azonban van néhány olyan produkció, amivel időközben kiegészült a programsorozat. Ilyen például a július 15-i nyitókoncert, amelyen három darab is felcsendül majd, de ezek közül Stravinszkij: A katona története szcenírozott előadása lesz a leglátványosabb a Zeneakadémia Nagytermében. Igor Stravinsky 20 évvel korábbi játékra és táncra írott elbeszélése különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre: a produkciót Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska lesz a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatja a közönség. A szerző az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait ezúttal olyan nemzetközi világsztárok képviselik, mint az osztrák Andreas Ottensamer, Szergej Nakarjakov és Knut Erik Sundquist. Mellettük pedig a hazai klasszikus zenészek színe-java lesz hallható, úgy, mint Kelemen Barnabás (hegedű), Bogányi Bence (fagott), Sztán Attila (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek). A koncerten Rajna Martin vezényel.

Majd július 18-án, a Zeneakadémia Nagytermében Fehér Ilona (a legendás hegedűtanár, a Fesztivál Akadémia Budapest egyik hegedűversenyének névadója) egyik utolsó növendéke, Hagai Shaham ad koncertet, akinek tolmácsolásában ezúttal Beethoven Kreutzer-szonátája a nagyszerű argentin orgonaművész José Gallardo közreműködésével szólal meg, akiket Vecsei H. Miklós, a Junior Prima-díjas magyar színész egészít majd ki.

Kiemelt kép:  Kelemen Hanna, Vidnyánszky Attila, Molnár Piroska (Fotó: Emmer László)