Szövényi-Lux Balázs (Katapult, Édenre találni) írásában és rendezésében mutatják be április 13-tól a hazai mozikban Az első kettő című romantikus alkotást, amely egy amerikai lány és egy magyar fiú kapcsolatáról szól. A pár tagjai bármennyire szeretnék megpecsételni az összetartozásukat, mégsem köthetnek házasságot egy bürokratikus szabály miatt, ez pedig életük legnehezebb döntése elé állítja őket: át tudják hidalni a több ezer kilométernyi távolságot, hogy megőrizzék a szerelmüket?

Az állami támogatásból, illetve független forrásokból finanszírozott filmet alig 16 nap alatt forgatták egy szűk stáb segítségével. A női főszereplőt a Londonból érkező Hannah Saxby (Gentleman Jack, Mallory Tower) játszotta el, akit négyszáz jelentkező közül választottak ki a feladatra, a férfi főhőst pedig a Pécsi Nemzeti Színház ifjú művésze, Bergendi Barnabás (Brazilok, Foglyok) formálja meg, akire száz jelölt meghallgatása után esett a készítők választása. Rajtuk kívül láthatjuk továbbá a filmben Nyakó Júliát (A feleségem története, Valan – Az angyalok völgye), Drahota Andreát (Blue Box, Nem érsz a halálodig) és Schmidt Sárát (Egynyári kaland, Apatigris) is. A film operatőre Vass Gergely (200 első randi, Virágvölgy), vágója Kovács Dávid (Rengeteg – Mindenhol látlak) és Szövényi-Lux Balázs voltak, a látványért pedig Bobor Ágnes (A legjobb dolgokon bőgni kell) és Barta Borbála (Ex Katedra) feleltek. 

„Erősen személyes filmet készítettem, amit a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől-egyig fikciósak” – mondta el a rendező, aki elárulta, hogy a cím egyúttal a szereplők érzésvilágát is tükrözi, ugyanis arra utal, hogy mi lett volna, ha a film két szereplője lett volna az első két ember, akik szerelembe esnek a történelem kezdetén.

Az első kettő április 13-tól tekinthető meg a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában. 

Kiemelt kép: Hannah Saxby és Bergendi Barnabás Az első kettő egyik jelenetében (Fotó: Vertigo Média)