Megkezdődhet a volt belvárosi trafóház, a korábban a Merlin Színháznak is helyet adó épület felújítása: a tervek szerint a rekonstrukció jövő tavaszra fejeződik majd be, azt szeretnék, hogy Budapest 150. születésnapjára a kulturális és közösségi eseményeknek otthont adó intézmény megteljen élettel.

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy hétfőn írták alá a felújítási szerződést a kivitelezővel. Olyan Merlin-épületet szeretnének, amely „megtestesíti mindazt, amit a nyitott Városházáról, a nyitott városkormányzásról és Budapest sokszínűségéről gondolunk.” Alapvetően kultúraközpontú, de a város sokszínűségét kifejező közösségi és társadalmi eseményeknek otthont adó intézményt szeretnének, az épületet kis átalakításokkal, de a szükséges műszaki felújításokat elvégezve újítják meg. A beruházás nettó 413 millió forintba kerül. Az épület felújítása egy fejlesztéssorozatba illeszkedik: jelenleg is folyik a Városháza homlokzatának felújítása, zajlik az előkészítése annak, hogy a Budapest Galéria beköltözhessen a Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyába, és már nyertest hirdettek a Városháza park megújításáról szóló pályázaton is.

A volt trafóház épülete Merlin Színházként Jordán Tamás és Lázár Kati munkája révén vált a budapesti kulturális élet egyik zászlóshajójává egykor. Ezt szeretnék visszaadni a fővárosiaknak, és bár korábban már készültek tervek az épület felújításra, de azt látták, hogy nem illeszkednek ahhoz a funkcióhoz, amelyet a Merlinben a városvezetés látni szeretett volna. Az épület üzemeltetésére pályázatot írnak majd ki, és Kerpel-Fronius szerint Jordán Tamásnak szerepet kell majd kapnia a bírálati folyamatban. Bősz Anett humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az épületet a jelenlegi formájában újítják fel, a Merlin korábban ismert terei megmaradnak, de friss kortárs arculatot kap, továbbá kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is. A terveket egy olyan belsőépítész iroda, a Nanavízió készítette, ahol kizárólag női tervezők dolgoznak.

Kiemelt kép: A Merlin Színház épülete (Fotó: Mónus Márton/MTI)