A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kulka János nem csak színészként kiváló, egyedi orgánumát is több területen kamatoztatja. Többször hallhattuk narrátorként (személyes kedvencem a Vad Magyarország – A vizek birodalma), számos alkalommal szinkronizált (a Doktor House talán a legismertebb munkája), rengeteg hangoskönyvet adott ki (olyanokat, mint Az alkimista, a Halál velencében és az Utas és holdvilág), valamint zenél is. 

1994-ben, 2007-ben és 2010-ben is jelent meg önálló lemeze, más zenészek alkotásainál pedig ennél is többször működött közre. Közöttük van a Tariska Szabolcs-Tövisházi Ambrus duó is, akikkel a Recorder információi szerint Kulka János 2014-ben kezdett el együtt dolgozni, akit egy akkor készülő film betétdalának eléneklésére kértek fel, ám végül az nem került be a kész műbe. Utána viszont több dal is született az együttműködésből, amik közül néhány elhangzott a színész 2016-os, a Müpában tartott koncertjén – aztán sajnos egy hónappal később közbeszólt a sztrók.

Kulka Jánosnak szüksége volt időre a felépüléshez, így csak évekkel később, 2020-ban indulhatott újra a közös munka. Tövisházi Ambrus így emlékezett vissza: „Amikor újrakezdtük a dalírást, Szabival tudatosan úgy formáltuk a számokat, hogy azok reflektáljanak János mostani állapotára. Ő egy teljesen másik ember lett, és úgy éreztük, ennek benne kell lennie a zenében is. Ez a lemez egy átalakulásnak a feltérképezése is. Sok gyakorlás előzte meg az énekfelvételeket, de én azt érzem, hogy most van valami a hangjában, ami régen nem volt, és amitől személy szerint számomra sokkal izgalmasabb lett. Valami manírmentes, nyers őszinteség.” Fáradozásaik eredményét pedig hamarosan hallhatjuk is, ugyanis a Pálmaszív című album október 7-én fog megjelenni tíz új dallal, amelyekhez klipek is készültek, ezek október 6-án debütálnak majd a YouTube-on. A nagylemezen vendégelőadóként felbukkan Falusi Mariann és Lang Györgyi is.

Kiemelt kép: Kulka János (Fotó: Emmer László/Hamu és Gyémánt)