Augusztus 10-én kitör a Szeretet Forradalma, két év kihagyás után indul a Sziget és kitárul egy olyan világ, amibe belépve magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyűgét és elmerülhetünk a programok sűrűjében. 

Hamarosan indul a Sziget, ami eddig évről-évre menetrendszerűen érkezett és beszippantotta látogatóit változatos program-örvényével és egyedi hangulatával. „Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szeretnénk visszakapni, hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik megerősödve új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek szeretnénk helyet adni” – mondta el Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. A Sziget pár éve hívta életre a Szeretet Forradalmát, ami a programokban is megnyilvánul. Idén is visszatér tehát a Nagyszínpadra a Love Revolution Special, ahol minden nap 10 percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik az átállásokat, amelyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet.  

A Sziget vendégeként a holland Aynouk Tan az elfogadás fontosságáról fog beszélni. Az extravagáns öltözködéséről és interaktív beszédeiről híres queer aktivista önmagunk felvállalása és az identitástudatunk kapcsolatára specializálódott. Színpadra lép mellette Franciaország egyik leghíresebb táncoslábú ikerpárja, a Les Twins, akik olyan szupersztárokkal és márkákkal dolgoztak együtt, mint Beyoncé, Missy Elliott vagy épp Jean Paul Gaultier, a Chanel, a Gucci és a Prada. Külön a Szigetre összeállított koreográfiájukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mekkora problémát okozhat egy ember életében a kirekesztés. 

Hangulatkép a Sziget Fesztiválról (Fotó: Sziget Fesztivál)

Visszatér a Superar gyermekkórus, amely tagjai már 2019-ben is elvarázsolták a közönség szívét. A Sziget által is aktívan támogatott program keretein belül képzett zenészek biztosítanak ingyenes művészeti képzést a fiatalok számára annak érdekében, hogy kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai háttértől függetlenül mindenkihez eljuthasson a zene és a zenélés pozitív hatása. A Music Saves Ukraine szervezetével együttműködve a látogatóknak a fesztivál teljes időtartama alatt lehetőségük lesz támogatni az orosz-ukrán háború áldozatait, a program keretein belül pedig Kazka is színpadra lép. Az ukrán zenekar országuk szabadsága és békéje érdekében szólal fel.  

A fesztivál utolsó napján a katalán Kamchàtka társulat különleges előadása várja az érdeklődőket. A csapat 2018-ban már felbukkant a Szigeten, akkor kopott bőröndökkel és zárkózott viselkedésükkel igyekeztek felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére – azóta sok szempontból változott a világ, azonban a szervezők továbbra is fontosnak tartják a társadalmi érzékenyítést mindazokkal szemben, akik különböző okokból kifolyólag kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat és mindent hátrahagyva próbáljanak meg új életet kezdeni.

Kiemelt kép: Love Revolution (Fotó: Sziget Fesztivál)