A színházak ugyan a jelenlegi pandémiás helyzetben nem tudnak a megszokott módon működni, a Pesti Magyar Színház azonban ebben az időszakban is szerette volna a benne lévő energiát kreatív munkára fordítani, ezért Nyitány címmel országos jelenetíró-pályázatot hirdetett az előző év végén. A teátrum olyan etűdöket várt, melyek nem a koronavírus-járvány idején megélt tapasztalatokat elevenítik meg, hanem az azt követően elképzelt időszakról szólnak.

Az adott témán kívül semmilyen más műfaji, stiláris megkötés nem volt, tehát vígjátéki, drámai, abszurd hangulatú jelenetek egyaránt lehettek. Kritérium volt viszont, hogy a maximum négyszereplős színpadi műveknek kereknek, dramaturgiailag felépítettnek kellett lennie; olyanoknak, amik nem egy nagyobb előadás részei, hanem önmagukban is megállják a helyüket: konkrét történetet, emberi sorsokat ábrázolnak, és meg kell felelniük a színpadszerűségnek is.

A Pesti Magyar Színház művészei az összesen 193 beérkezett pályázatból a Deres Péter dramaturg által legjobbnak ítélt 7 jelenetet live stream előadás formájában állították színpadra.

A rögzített etűdök Facebookon történő közzétételét követően a produkciók közül közönségszavazás választja ki azt a hármat, amelyik pénzdíjban is részesül: a legjobb pályamű készítője százezer, a második helyezett ötvenezer, míg a harmadikként díjazott harmincezer forinttal járó elismerést kap.

Elsőként Almássy Bettina Kesztyűs kézzel című keserű komédiáját láthatja a közönség február 23-án 19 órától. A több kisjelenetből álló családtörténetben anyuka, a fia és a fia barátnője együtt laknak a karantén idején, ami sok konfliktus forrása. Az egyik legfőbb kérdés „a pipi és a tyúk, avagy kié a kakaska?” Az anya tisztaságmániás, a pár viszont gondtalanul szeretné élni a fiatalok életét. Az anya szerepében Soltész Bözse látható, a fiatalokat Tóth János Gergely és Réthy Zsazsa alakítják, a külvilág atmoszféráját Hábermann Lívia és Szatmári Attila teremti meg, a jelenetet Szatmári György rendezte.

Soltész Bözse a Kesztyűs kézzel felvételén (Fotó: Juhász Éva)

A következő online előadás február 26-án este 7 órától tekinthető meg a színház Facebook-oldalán. Tallér József Történet arról, hogy Nomád Csongor Zagyvarékason járt, és ez keresztülhúzta házassági terveit, hogy másról már ne is beszéljünk! című alkotásában a menyasszony egy szabadulószobában tartja a lánybúcsúját, és amíg ő és a barátnői frappáns megoldásokat keresnek a kijutásuk érdekében, Zagyvarékason drámai fordulatot vesznek az események, melyek elsodorják a vőlegényt. Az improvizációkat felvonultató jelenet szereplői Horváth Anna, Péteri Lilla, Lőrincz Nikol és Kocsis Gábor, a rendező pedig Keresztény Tamás.

Március 2-án Varga-Bíró Tamás Csendesen múló idő című jelenetét tűzi online műsorára a Pesti Magyar Színház Szatmári György színpadra állításában. Gizi néni már fél éve tartózkodik az egyik kórház COVID osztályának egyszemélyes kórtermében luxuskörülmények között: friss, vágott virág a vázában, hatalmas LCD tévé, a biedermeier komódon egy EKG-monitor áll, rajta folyamatosan fut a görbe. Már nincs veszély, de ezt az idős nénivel nem közlik. És ez még csak a kezdet, mert előbb-utóbb kiderül, milyen titkokat rejt még e kórházi szoba. Gizi néni szerepében Dániel Valit láthatják, unokája képében Gémes Antos jelenik meg felvételről. További szereplők: Kocsis Gábor, Kovács Panka és Kisari Zalán.

Március 5-én 19 órától Majoros Sándor Régimódi vásárlása lesz az online streamelés következő állomása. Szoktak rendelni online? Böngészik a hirdetési oldalakat? Érezték már a jóleső borzongást ágyban heverészve, mikor rákattintottak az okéra? Ugye milyen praktikus? E kabaréjelenet szereplői, egy idős házaspár azonban nem így gondolja. Vásárlásukhoz elengedhetetlen a kézzel fogható valóság, a régi beidegződésekből jottányit sem engednek, még akkor sem, ha ez másoknak nem tetszik. Pribák urat és a feleségét Tahi József és Tóth Éva keltik életre, a szomszéd szerepében Pavletits Béla, a közös képviselő Szurcsík Ádám, a rendező Fillár István.

Jelenet a Kesztyűs kézzel c. pályaműből (Fotó: Juhász Éva)

Március 9-én 19 órától Varga Péter Iván Két lét című pályaműve elevenedik meg a színház online terében Gémes Antos rendezésében. A tabukat döntő történet két fiatalról szól, akik a neten ismerkedtek meg. Ez a fajta társas kapcsolat már régóta létezik a világhálón, a járvány idején azonban megnőtt a jelentősége, hiszen más közösségi forma nincsen. Pillanatok alatt beszippant az internet tényeken túli világa, melyben felmerül a kérdés: tudhatja-e az ember, hogy valójában kivel áll kapcsolatban? Szereplők Barsi Márton, Kisari Zalán, Kovács Zsuzsanna és Urbán Richárd.

Rutkai András Érettségi találkozója március 11-én 19 órától látható. A békebeli, pesti kabaré összes jellegzetességével rendelkező etűdben a pandémia és a sokadik iksz után egy gimnázium diákjai egy kisvendéglőben látják viszont egymást. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor megérkezik a hajdani copfos kislány, akibe szerelmes volt az egész osztály. Hoppá! Az én vagyok! Szereplők: Bede-Fazekas Szabolcs, Szűcs Sándor, Tóth János Gergely és Bede-Fazekas Anna, a rendező pedig Keresztény Tamás.

Ön speciális előfizetésre váltott! Az Igazság Tv mai adásában Stúdiónk vendégei lesznek Isten, Buddha, Lucifer és a csapat legfiatalabb tagja, Jézus.” Erdődy Adrienn Oh my God(s)! című epizódjában a riportalanyoknak dönteniük kellene arról, hogy mi legyen a Földdel a járvány után. Az egész világ mintha csak az istenek tévé show-ja lenne. Ez a jelenet abszurd, mulatságos és sajátos szemszögből figyeli a COVID-19-től sújtotta emberiséget. De vajon mit gondol erről Lucifer? Isten: Gémes Antos, Jézus: Barsi Márton, Buddha: Szűcs Sándor, Lucifer: Szatmári Attila. A showt rendezte: Fillár István. Az előadás március 13-án este 7 órától látható.

A nézők március 14. és 30. között adhatják le szavazataikat a legjobban tetszett jelenetre a Pesti Magyar Színház Facebook-oldalán található szavazófelületen. A döntés, hogy mely három pályamű kerül a dobogóra, kizárólag a közönségen múlik. A pályaművek bármikor ingyen visszanézhetők a teátrum közösségi felületén. Az eredményhirdetés március 31-én 19 órakor lesz szintén a teátrum Facebook-oldalán.

Kiemelt kép: Jelenet a Kesztyűs kézzel c. etűdből (Fotó: Juhász Éva)