A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált 2015 óta rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház, azzal a céllal, hogy egy különleges szemle során a vidéki, a független és a határon túli monodráma és stúdiószínházi előadásoknak lehetőségük legyen a bemutatkozásra. Ezek az előadások nem illeszkednek a konvencionális színjátszás sorába, témaválasztásukban és formanyelvükben is kísérletezőbb jellegűek. A fesztivál szervezői töretlenül hisznek abban, hogy a műfaj megérdemel egy nagyszabású és speciális tematikájú fesztivált, amely 5 napon keresztül a műfaj nagy alkotóira irányítja a figyelmet. Sikerüket pedig nemcsak a közönség nyitottsága bizonyítja, hanem az is, hogy a MOST FESZT 2018-ban felvételt nyert a Magyar Fesztivál Szövetség tagjainak sorába.

Crespo Rodrigo a 2020-as fesztivállal kapcsolatban kiemelte, hogy bár a válogatás nem előre meghatározott tematika alapján történt, a fesztiválprogramban szembetűnő a kortárs és a női alkotók és témák túlsúlya. Az előadások között szerepel Danis Lídia Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabja, melyet „egy színész egyszer adhat elő pályafutása során”, a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok, Az örökség, A város emlékezete, a Jeanne D’Arc a tűzben és még sok más izgalmas darab. A versenyelőadásokat a háromtagú szakmai zsűri – Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező -, illetve a közönségzsűri értékeli majd, akik tagjait a szervezők sorsolják ki a 10 előadásos bérletet megvásárló nézők között.

A korábbi évek hagyományait folytatva az Itt és most kóstoló elnevezésű gasztronómia programmal, az Itt és most közönségtalálkozóval, az Itt és most kiállítással és az Itt és most koncerttel is készülnek a szervezők az érdeklődők számára.

A fesztivál 2020. március 25. és 29. között kerül megrendezésre a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában, illetve a nagyszínpadra épített nézőtéren, ahol 5 monodrámát és 5 kamaraszínházi előadást láthatnak majd az érdeklődők.

Kiemelt kép: A 2020-as MOST FESZT montázsa (Fotó: MOST FESZT)