A Nemzeti Színház ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján ismertette a hamarosan kezdődő MITEM programját. Az eseményen részt vett Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója, Alekszandar Popovszki, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője, Kulcsár Edit, a MITEM főszervezője és Kozma András, a fesztivál társszevezője.

Fekete Péter ezúttal is egy a kultúrához szorosan kapcsolódó ereklyével érkezett a sajtótájékoztatóra: az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeumból hozott egy számológépet. Az 1971-ben készült eszköz az elmúlt időszakot szimbolizálja, amely a kulturális élet újraindulására való várakozással telt mindannyiunk számára. Elmondta, köszönet jár azoknak, akik a lehető legfegyelmezettebb viselkedéssel lehetővé tették, hogy most maszk nélkül, egymás közelségében is biztonságban érezhetjük magunkat. Egyúttal köszönte a teljes kulturális szcénának, hogy áldozatos munkájukkal reményt adtak mindenkinek a nehéz időszakokban.

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy nincs a Nemzeti szakemberei számára nagyobb öröm annál, mint hogy két halasztás után most végre megvalósíthatják a fesztivált. Megköszönte mind a kollégák, mind pedig a partnerek töretlen hitét és folyamatos támogatását, illetve kitért arra is, hogy a MITEM egész csapata büszke arra, hogy a közösen vallott alapelvek – szakmai sokszínűség, az aktuális színházi tendenciák változásainak lekövetése, a műfaji és gondolati változatosság – idén is markánsan befolyásolták a program összeállítását. Bejelentette, hogy a nemzetközi színházi élet legnagyobb alkotói érkeznek majd workshopokat tartani az SZFE hallgatóinak: kurzust tart Robert Wilson, Teodórosz Terzopulosz és Anatolij Vasziljev is.

Fotó: Gádoros Márk

Alekszandar Popovszki Mester és Margarita rendezéséről beszélt, amelynek premierjére szeptember 1-jén kerül majd sor, és amely a MITEM programjában is látható lesz, csakúgy, mint a Szlovén Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadása, amelyet szintén ő jegyez. A MITEM főszervezője, Kulcsár Edit, illetve társszervezője, Kozma András részletesen beszéltek a programokról. Idén sem csak színházi előadásokkal várják az érdeklődőket, ugyanis számos szakmai beszélgetés, kiállítás, filmvetítés – melyeknek az Uránia ad majd otthont – és workshop lesz látogatható a közönség számára is.

Az idei programot színesíti mások mellett Victoria Thierrée Chaplin és Aurelia Thierree Bells and Spells című produkciója, Az ember tragédiája Silviu Purcarete értelmezésében, az Alekszandrinszkij Színház Gorkij-darabja, A nap fiai (rendező: Nyikolaj Roszcsin), Tompa Gábor Godot-ra várva rendezése (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és a Nemzeti Médeia-ja is, amelyet Eirik Stubo állított színpadra Szűcs Nelli és Trill Zsolt főszereplésével.

A MITEM szeptember 17-én veszi kezdetét, kiemelt programpontjaként 21-én, a magyar dráma napján Törőcsik Mari előtt tisztelegnek a szervezők a Senkié és mindenkié című emlékesttel, melyet Bérczes László rendez. A programokról bővebb információt a Nemzeti Színház honlapján találhatnak.

Kozma András, Vidnyánszky Attila, Fekete Péter, Alekszandar Popovszki és Kulcsár Edit (Fotó: Gádoros Márk)

Kiemelt kép: Fekete Péter a MITEM sajtótájékoztatón (Fotó: Gádoros Márk)