Ma tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban az idén tizedik jubileumát ünneplő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programhirdető sajtótájékoztatóját. A sajtóeseményen részt vett a frissen kinevezett Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a X. Színházi Olimpia művészeit vezetője, Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató, a Déryné Program igazgatója, dr. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja és Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármesre. A Fesztivál fővédnöke, dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő videóüzenetben kapcsolódott be.

Kis Domonkos Márk köszöntőjében amellett, hogy ismertette a fesztivál főbb programjait és fellépőit, visszaemlékezett a tíz évvel ezelőtti indulás időszakára, amikor felmerült az igény arra, hogy nemzetközi színházi fesztivál szülessen Magyarországon – hiánypótló céllal. Hangsúlyozta, hogy idén a X. Színházi Olimpiának köszönhetően kibővültek a finanszírozási lehetőségeik, így a négy nap alatt a nyolc színpadon a szokottnál is nívósabb, világhírű produkciók fordulhatnak majd meg.

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy a X. Színházi Olimpia szervezése közben az volt a cél, hogy a programsorozat ne pusztán a Nemzeti Színház ünnepe legyen, hanem érintse meg az egész szakmát, a fővároson túl a vidéki színházakat is, így külön öröm számára, hogy a szomszédos országokat is megszólító VéNégy Fesztivált is a társszervezők között üdvözölheti. Kiemelte, hogy a művészeten keresztül szükséges párbeszédet folytatnunk, kezet kell nyújtanunk egymás felé, mert ez vezet minket az elfogadás felé.

Vidnyánszky Attila (Fotó: Kovács Milán)

Dr. Rétvári Bence üzenetében elmondta, hogy a Dunakanyar legnagyobb eseménye nem csak amiatt fontos a régió számára, mert összművészeti jellege miatt minden korosztályt megszólít, hanem azért is, mert négy ország ezeréves kultúráját kapcsolja össze. Szentmártoni János szerint a színház művészete az önkifejezés legősibb műfaja, képes a bennünk kavargó világ kivetítésére, ezért is fontos, hogy rajta keresztül erősítsük identitás-tudatunkat, megéljük gyógyító erejét.

Heinczinger Balázs a VéNégy Fesztivál régiót erősítő hatásáról beszélt, dr. Szarka Gábor pedig az öt művészeti egyetem (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem) közös minifesztiváljáról, az 5műről (5műVészeti Évzáró), melynek programját az oktatási intézmények diákjai ismertették.

A Vénégy Fesztiválra június 22. és 25. között Nagymaroson kerül sor, amelyre a jegy- és bérlet-értékesítés már elkezdődött.

A VéNégy Fesztivál sajtótájékoztatójának résztvevői (Fotó: Kovács Milán)

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk (Fotó: Kovács Milán)