Ma délelőtt sajtótájékoztató keretében nyitotta meg 2021/22-es évadát a Nemzeti Táncszínház, a sajtóeseményen egyúttal ismertették a Budapest Táncfesztivál programját is.

A FlamentCorazónArte Táncszínház produkcióját követően – Pirók Zsófia szólóját Alex Torres flamenco gitáros kísérete – Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója köszöntötte a jelenlévő szakembereket és a sajtó munkatársait. A táncművész hangsúlyozta, hogy a tavaszi online bemutatókat követően már nagyon várják a művészek, hogy végre közönség előtt is bemutathassák az elkészült produkciókat. Ezt követően ismetette a Budapest Táncfesztivál produkcióit, felhívva a figyelmet néhány különlegességre.

Az idén tizedik születésnapját ünneplő Feledi Project szeptember 27-én mutatja be Don Quijote című produkcióját, amely egyszerre beszél az emberről és a bátorságról, arról mesél, hogy idealizmussal és egy csipetnyi őrültséggel képesek lehetünk megérteni az élet, a létezés burkolt rétegeit. A társulat vezetője, Feledi János három olyan művészt hívott meg koreográfiájához, akikkel korábban nem dolgozott: Csuzi Márton, Keresztes Patrik és Takáts László működik közre az előadásban.

Stohl Luca a Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatóján (Fotó: Gádoros Márk)

A Győri Balett szeptember 28-án mutatja be kétfelvonásos produkcióját, a Chaos koreográfiáját Fodor Zoltán, a The Waves mozdulatait pedig Lukács András jegyzi. Velekei László, a társulat vezetője a sajtóeseményen elmondta, a művészek megtiszteltetésnek érzik, hogy bemutatkozhatnak a budapesti közönség előtt is. Az idén megalakulásának 60. jubileumát ünneplő Pécsi Balett is különleges előadással érkezik: estjük első részében egy filmet vetítenek le, amely amellett, hogy a társulat elmúlt évtizedeinek történetét meséli el, beszél egy kicsit arról is, hogy a táncos karriert követően hogyan tudnak a művészek a tánc közelében maradni. Az előadás második felében Az iszonyat balladája kel újra életre: Szokolai Sándor zenéjére Zachár Lóránd és Vincze Balázs álmodott új koreográfiát.

A Fesztivál nemzetközi fellépői között üdvözölhetjük majd a Scapino Ballett Rotterdam (Carried Alive / Risonanza / The Great Bean), a Genfi Balett (Glory / Paron) és a tanzmainz (Sharin Eal: Soul Chain) produkcióit, illetve Divided Time címmel készül Ladányi Andrea koreográfiája is, a Kossuth-díjas táncművész pályája legmeghatározott alkotóival dolgozik ismét együtt. Ezeket az előadások beszélgetések követik majd, ahol a külföldi alkotók segítik a nézőket, hogy a tánc különleges formanyelvének még mélyebb rétegeibe is betekintést nyerhessenek.

A Budapest Táncfesztivál szeptember 18. és október 9. között négy premierrel és számos különleges produkcióval várja az érdeklődőket, a jegyértékesítés már megkezdődött.

A Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (Fotó: Gádoros Márk)

Kiemelt kép: Pirók Zsófia szólója a Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatóján (Fotó: Gádoros Márk)