November 19. és 29. között immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, ezúttal a járvány-helyzetre való tekintettel online formában.

Tompa Gábor fesztiváligazgató a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Horizontok alcímet viselő szemle arra keresi a választ, hogy a koronavírus által diktált menetrend, illetve a világ különböző pontjain zajló társadalmi, politikai zavargások, amelyek megpróbálják teljes mértékben átírni a történelmet, és a feledés fátylát borítani a teljes kulturális emlékezetre, hogyan befolyásolják a mindennapi életünket, ilyen körülmények között mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan újulhat meg a színház – van-e fény az alagút végén?

A fesztivál keretein belül összesen 34 előadást fognak online elérhetővé tenni, amelyeket a szervezők három tömbbe csoportosítottak. A Horizontok szekcióban kaptak helyet azok az előadások, amelyek az eredeti programban is szerepeltek volna, így ide került Silviu Purcărete Madách-rendezése, a Michal Dočekal értelmezésében látható Sternenhoch és Tompa Gábor által színpadra állított Shakespeare klasszikus, A velencei kalmár is.

Silviu Purcărete Az ember tragédiája próbáján (Fotó: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház)

Az UTE30 szekcióban 11 olyan előadás szerepel, amellyel a fesztivál az idén 30 éves Európai Színházi Unió előtt tiszteleg. Itt lesz látható a szentpétervári Theater of Europe Platonovja Lev Dogyin rendezésében, Shakespeare-től a Téli rege a londoni Cheek by Jowl társulattól (r.: Declan Donnellan) és Tompa Gábor 2010-es Leonce és Léna rendezése is.

Nemzetközi Színházi Fesztivál OFF programjának keretében olyan fiatal, független alkotók kaptak bemutatkozási lehetőséget, mint Leta Popescu (Lát(Hatatlan)) és Cătălin Bocîrnea (Escapist.fbx). A fesztivál záróakkordjaként november a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjét követhetik nyomon élőben az érdeklődők.

A részletes program már elérhető a rendezvény honlapján. A fesztivál megvalósulását a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, illetve Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa támogatta.

Kiemelt kép: Octavia (Fotó: Andrey Bezukladnikov)