Augusztus 24. és szeptember 15. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Roma Hősök nemzetközi színházi fesztiválja az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, illetve az Rs9 Színház Vallai Kertjében. A világ egyetlen roma társulatok számára meghirdetett nemzetközi színházi találkozójának célja, hogy megerősítse a roma közösségeket, és közös platformra hozza a kisebbség és többség tagjait.

Idén Németországból, Csehországból és Romániából is érkeznek alkotók kamaraszínházi produkciókkal, az előadások a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól az oktatás, egészségügy, migráció, integráció és asszimiláció témaköréről szólnak majd. A darabok magyar és angol nyelvű feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással kerülnek bemutatásra, így a hazai és a külföldi nézők számára is egyaránt élvezhetők lesznek.

Augusztusban két előadás tekinthetnek meg az érdeklődők: 24-én a berlini Gorkij Színház és a bécsi Romano Svato közös produkciója, a So kheren amenca?! / Örök nyaralás?! lesz látható, amely egy Németországban született, onnan a közelmúltban kitoloncolt, délszláv származású testvérpár valós történetét meséli el. 25-én a Független Színház tartja Selejtesek című előadásának ősbemutatóját, amely az egészségügyben tapasztalható „téboly”-ra reflektál úgy, hogy közben kérdéseket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy mit lehetne tenni a helyzet javítása érdekében?

Szeptemberben 14-én a cseh ARA Art társulat idézi meg a roma történelmet új formában, cirkuszi elemeket is tartalmazó formanyelven. A Pindral című előadás elsősorban cseh nézőpontból vizsgálja a közösség sorsának alakulását, mégis a Magyarországon élő romák számára is fontos kérdéseket vet fel. 15-én a bukaresti Giuvlipen társulat Ki ölte meg Szomna Grancsát? című darabja lesz látható, amely egy olyan lány történetét meséli el, akinek minden vágya, hogy tovább tanulhasson, ám ebben családja, az őt körülvevő közösség és maga az iskola sem támogatja.

Jelenet a Pindral című előadásból (Fotó:
divadelnisvet.cz)

Kiemelt kép: Jelenet a Ki ölte meg Szomna Grancsát? című előadásból (Fotó: Független Színház Facebook oldala)