Június 19-én veszi kezdetét a 19. Magyar Táncfesztivál Győrben, a különleges előadások mellett fotókiállítással, ingyenes szabadtéri műsorokkal és izgalmas gyermekprogramokkal is készülnek a Győri Balett szervezői az érdeklődők számára.

„Fontosnak tartottuk, hogy legyen néptánc, kortárs tánc, balett és szerettük volna, hogy jelen legyenek a társművészetek is. Akkora volt a siker, hogy 2007-ben azt javasolták a város vezetői, hogy csináljuk évente. Egyre többen akartak fellépni, egyre nagyobb rangot nyert a fesztiválunk, amely ma is az értékek felmutatásáról szól” – mondta Kiss János fesztiváligazgató a csütörtökön Győrben megtartott programismertető sajtótájékoztatón visszaemlékezve a szemle 1998-as indulására.

Az ötnapos fesztivál nyitóestjén elsőként a Tiszta forrás című előadás lesz látható, az eredetileg a Bartók Tavasz keretében bemutatott produkcióban színpadra lép a Győri Balett mellett a Magyar Állami Népi Együttes is, illetve Guessous Mesi és Zenekara. Ezt követi az Ankarai Állami Modern Táncegyüttes látványos programja, és ezen a napon lesz látható az idén 30 éves Bozsik Yvette társulat Az estély című darabja is, amelyben a társulatvezető mellett Vati Tamás is ismét színpadra lép, mellettük a harmadik szerepet Samantha Kettle alakítja.

Június 20-án a Tranzdanz Hermész című előadása lesz látható a nemrég érdemes művész díjban részesült Tókos Attilával a címszerepben. Ugyanezen a napon mutatkoznak be a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium növendékei a Csipkerózsika suite, a Babák, a Főnix, az Átváltozás és A kis herceg című koreográfiákkal. Június 21-én a Duda Éva Társulat Frida, az élet múzsája című darabja lesz látható, illetve a Győri Balett két bemutatóval is készül erre a napra: a Sorsok című esten a társulat táncművészei koreográfusként mutatkoznak be, Sebestyén Bálint a Metro című egyrészes táncszínházi előadást, míg Daichi Uematsu a Next to you/Melletted című művet állítja színpadra.

Júnus 22-én Fodor Zoltán társulata, az InverseDance Company érkezik a fesztiválra az Ébredj, kedvesem című koreográfiával és ezen a napon lesz látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Barbárok című tánckölteménye is, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán rendezésében. Másnap a Nagyvárad Táncegyüttes Boris Vian A Birodalomépítők avagy a SCHMÜRTZ című drámáját mutatják be, és a zárónapra időzíti a Győri Balett idei évadának utolsó premierjét is, Velekei László Kockásfülű nyúl című mesedarabját.

A 19. Magyar Táncfesztivál részeként Body Science címmel Papp Tibor fotókiállítása is látható lesz a színház csillárszintjén, a Műhely folyóirat tematikus számának anyagaiból pedig a Pódiumszínpadon tekinthető meg Önarckép címmel kiállítás és lapszámbemutató. A fesztivál alatt a színház előtti téren minden este 21 órától ingyenes szabadtéri programokkal várják a közönséget. Estéről estére hol a magyar néptáncé, hol a latin táncoké lesz a főszerep: rumba, salsa, bachata, és az elmaradhatatlan kubai bár várja vendégeit. Fellép az Orlando és Leidy Style Dance Club a Mai Rumba kubai zenekar kíséretében, az El Paso Táncstúdió, Futó Károly és a Dimenzio TSE, Kubai Salsa Klub, a Lippentő Táncegyüttes a Fitos Dezső Társulattáncművészeivel, valamint Guessous Mesi és zenekara.

Kiemelt kép: Pillanatkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Győr+ Média)