Április 20-án veszi kezdetét a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválja, mely minden műfajban és minden korosztály számára tartogat valami izgalmas, váratlan és színes programot. Május 2-ig több mint 50 eseményen töltődhetünk fel kultúrával az ikonikus hazai és nemzetközi művészek előadásain.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát. Az idei minden eddiginél különlegesebb lesz: Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozzák az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, elfogadó és megújulni képes város élményét. A főváros születésnapján túl több kerek jubileumnak is örülhetünk: 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János pedig 120 éve született. A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékeznek a szervezők.

A múlt heti sajtóeseményen a fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója, Faix Csaba köszöntötte a vendégeket és elmondta, hogy idén Budapest egyesítésének 150. évfordulója miatt is kiemelt figyelmet kap a Tavaszi Fesztivál. Hangsúlyozta, hogy „elsősorban műfaji és tematikai sokszínűség jellemzi a programokat, hiszen olyan témák és tabuk is felszínre kerülnek, melyekről ma a társadalmi közbeszédben csak leegyszerűsített verziókban beszélünk, nyilatkozunk, mint például a szexualitás es a gender kérdés. Ezeket feszegeti többek között a Trojka Színházi Társulás és több produkció is.”

A SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása szereplő- és alkotógárdája (Fotó: BTF)

Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere nyitóbeszédében arról beszélt, hogy a főváros visszakapta a fesztivált, amelyet most már neki kell finanszíroznia a válságos időkben, ugyanakkor megkapta a szabadságot arra, hogy azt tartalommal töltse meg.  „A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál olyan programot kínál idén, amely feszegeti a határokat, szembesít azokkal a társadalmi, közéleti vagy akár ökológiai kérdésekkel, amelyekkel szembesülnünk kell, nem tabusít, hanem az előttünk álló kihívásokra fókuszál. Szeretettel várunk mindenkit ezen a fesztiválon, amely pontosan olyan sokrétű és sokszínű, mint a főváros” – mondta el a főpolgármester.

A fesztivál egyik kiemelt eseménye lesz a Trojka Színházi Társulás SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadása, amelynek szövegkönyvét Závada Péter, költő, drámaíró, zenész interjúk alapján készítette el. A darab olyan témákat feszeget, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan, vagy elég bátran. „A darab a Trojka színészeivel és barátaikkal készített interjúk és beszélgetések alapján állt össze, és egyéb szövegeket is beemeltünk, mely által egy nagyon érdekes elegy jött létre, ezt tekinthetik meg az érdeklődők” – tette hozzá.

A Katona József Színház négy bemutatóján túl a teátrum elmúlt negyven évéről és a következő tíz évről tartanak felolvasó színházi előadást a színház színészei és a Katona Klub fiataljai, öt helyszínen. A Kristály Színtér tavaly debütált mint fesztiválhelyszín, itt idén is több különleges program kerül bemutatásra: a BINÁLÉ – Digitális művészeti szemle, a Budapest Makett és a Flying Data – Utópia, valamint Marton Szabolcs Kvark – A múlandóság szimfóniája című audiovizuális koncertje, de a Túléljük a technikát? Neumann János és a jövő tematikájú beszélgetést is a margitszigeti helyszínen mutatják be.

Kiemelt kép: No gender no war (Fotó: BTF)