A Gödöllői Királyi Kastély ad majd otthont szeptembertől a Sisi on Tour című időszaki kiállításnak, amely Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét mutatja be. A tárlat a Gödöllői Királyi Kastély és a Schönbrunn Group közös szervezésében valósul meg.

Miután 2004-ben megnyílt a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schönbrunn Group gyűjteményezési stratégiája az Erzsébet császárné nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Mára ez a kollekció több mint 1000 darabot számlál, így a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének számít. A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amelynek Gödöllő lesz az első állomása. A tárlaton a gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel.

A kiállításon látható lesz többek közt az a selyemruha és főkötő, amelyet Erzsébet a keresztelőjén viselt, az a császár uralkodói jelmondatával és a magyar koronával díszített aranyozott tartály, amelyben az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje is megtalálható, valamint az a szintén aranyból készült medál is, amelyben lánya, Gizella, és fia, Rudolf egy-egy fényképe található. Látható lesz még Sisi különleges, fekete napernyője, több, császári családtagot ábrázoló portré, számos   dokumentum, porcelán, és olyan textilek, mint a királyné gimnasztikanadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye, valamint számos metszetet és grafika is helyet kapott a gyűjteményben. 

A szeptember 8-tól január 28-ig látogatható tárlat kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet királyné-szakértője.

Kiemelt kép: Sisi (Fotó: retikul.hu)