Szabó Kimmel Tamás, Orlai Tibor lazán szervezett színtársulatának vezető színésze önálló est bemutatására készül Széttépve címmel. A premier február 22-én a Belvárosi Színházban lesz, de az Orlai Produkcióra jellemző módon most sem itt láthatják a nézők először a koncertszínházi előadást: február 2-án Gödöllőn a Művészetek Háza, február 9-én pedig a győri Vaskakas Bábszínház is műsorára tűzi a zenés önvallomást. És hogy milyen út vezetett idáig? Megmutatjuk.

Szabó Kimmel Tamás 1984-ben Kaposváron született. Már a gimnázium alatt is jelen volt életében a színház, mivel aktív tagja volt a Török Tamás által alapított Déryné Vándorszíntársulatnak. Itt kipróbálhatta magát prózában, sanzonesteken, de a város különböző ünnepségeinek a műsorát is a jobbára középiskolásokból és főiskolásokból álló alkotócsapat adta, így nem volt kérdés, hogy hol fog továbbtanulni: érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezett. Elsőre felvették zenés színész szakra, ahol Novák Eszter, Ascher Tamás és Zsótér Sándor voltak az osztályfőnökei.

Szabó Kimmel Tamás (Fotó: Takács Attila)

A diplomája megszerzése után egy évig a József Attila Színház társulatának volt tagja, majd Alföldi Róbert 2008-ban a Nemzeti Színházba hívta. Itt olyan darabokban alakított kiemelt szerepeket, mint az Angyalok Amerikában vagy Shakespeare Hamletje, melynek címszerepét alakította. A nemzetis évek alatt robbant be a Made in Hungáriával a mozikba, azóta is az egyik legtöbbet foglalkoztatott színművész ezen a területen, márciusban kerül bemutatásra Szász Attila legújabb filmje, az Apró mesék című thriller, melynek ő az egyik főszereplője.

Alföldi zajos távozása után ő sem maradt a társulatnál, 2013-tól szabadúszóként dolgozott. Ebben az időszakban volt osztálytársaival, Mátyássy Bencével, Radnay Csillával és Bánfalvi Eszterrel egy minitársulatot is alakított, mellyel a Jurányiban mutatták be Sztravinszkij Katonatörténetek című művét. Ekkor szerepelt először Orlai produkcióban is, 2014-ben A folyón túl Itália című darabban mutatkozott be a Belvárosi Színház színpadán. Ezt azóta számos előadás követte: Bagoly és cica, Száll a kakukk fészkére, Pesti barokk, Várj, míg sötét lesz. Ezek a darabok amellett, hogy folyamatosan szerepelnek a Belvárosi Színház repertoárján, bejárták az egész országot, rengeteg vidéki játszóhelyre eljutottak.

Szabó Kimmel Tamás (Fotó: Kortárs PR)

2017-ben Orlai Tibor Együtt, szabadon szlogennel laza társulati együttműködést kínál néhány állandó alkotójának, Szabó Kimmel Tamás az egyik első volt, aki erre igent mondott. A 2017/18-as évadban három bemutatója is volt, Szép Ernő Vőlegényében, John Osbourne Dühöngő ifjúságában és Jez Butterworth Mojo című darabjában is főszerepet játszott. Az idei évadban először a Három esős napban láthatták a nézők, Kovács Patríciával és Schruff Milánnal játsszák Richard Greenberg klasszikusát.

A következő bemutatója már az önálló estje lesz, amelynek anyagát Novák Eszterrel, az egyetemi osztályfőnökével állítják össze. Szoros alkotói kapcsolat az övék, ezért is gondoljuk azt, hogy különlegesnek ígérkezik ez az önvallomás. Persze azt, hogy a zenés szembenézés mit takar, pontosan nem lehet tudni, de az biztos, hogy az előzmények ismeretében a Széttépve egy egyedi, izgalmas vállalkozás lesz. Jegyek már kaphatók a vidéki és a budapesti előadásokra, akár márciusra is. Mi biztosan megnézzük!

Kiemelt kép: Szabó Kimmel Tamás (Fotó: Kortárs PR)