Június 7. és 10. között kerül megrendezésre a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében. Három város (Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi) kilenc helyszínén közel száz magyar filmet láthatnak majd az érdeklődők, méghozzá jelképes 500 forintos áron, a vonattal érkezők pedig az ország bármely részéről kedvezményes 2023 forintos áron válthatnak jegyet a fesztivál fő helyszínére, Veszprémbe. 

Az esemény – amelynek háziasszonya Seres Gerda újságíró lesz – az új dokumentumfilm, A nemzet aranyai gálavetítésével veszi kezdetét, de a Berlinálén tartott világpremier után itt lesz látható először Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotásának digitálisan felújított változata is. Idén egy öt főből álló szakmai zsűri díjazza majd a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép díjakat kiosztva: a zsűri elnöke a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas érdemes művész, Koltai Lajos (Sorstalanság, Zárójelentés) operatőr és rendező, a további tagok között pedig megtaláljuk Bakos Katalin (Autonómiák Európában, Szellem a palackból…) szerkesztő-rendezőt, Dobó Kata (El a kezekkel a Papámtól!, Kölcsönlakás) színész-rendezőt, Pesti Ákos (Hétköznapi istenségek) filmproducert és a Balázs Béla-díjas rendező-operatőrt, Vecsernyés Jánost (Csak színház és más semmi, Béke – A nemzetek felett). Az előzsűri által közel kétszáz nevezett alkotásból kiválasztott jelölteket hamarosan bejelentik a szervezők. 

A fesztivál igazgatója, Csáky Attila a következőt nyilatkozta az eseménnyel kapcsolatban: „A film memória és az idő őrzője, a film a múltunk, de a jövőnk is egyben: minden képkocka értékes üzenet és minden film az életünkből mutat meg valamit. A hatása elvarázsol, – mindannyiunkat gazdagít és összeköt. A Magyar Mozgókép Fesztivál erre az élményre ad lehetőséget, minden esemény, kisérőprogram fókuszában is a filmek és azok szeretete, öröme áll.”

Kiemelt kép: Magyar Mozgókép Fesztivál pillanatkép (Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál)