Bár a koronavírus-járvány tavaly keresztbe tett a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválnak, azonban idén az Alba Regia Táncegyesületnek lehetősége van bepótolnia azt: augusztus 13. és 17. között rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok Folkfesztivált, amely minden korosztály számára vonzó koncertekkel, folkestekkel, táncszínházi bemutatókkal készül a közönséget szórakoztatni.

Az első műsorra augusztus 13-án, pénteken, 20 óra 30 perckor kerül sor a Székesfehérvári Királyi Napok nyitóceremóniáján. Az előadás az Egyensúlyünnep címet kapta, és egy olyan dramatikus történelmi játékra számíthatnak az érdeklődők a képében, amelyben színészekkel, táncosokkal, cirkuszművészekkel és óriásbábokkal idéződnek meg az Árpád-ház legnagyobb uralkodói: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, IV. Béla, Kun László és III. András, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit is.

Aki kedveli a folkesteket, annak esténként 21 óra 30 perctől a Malom utcai Táncház udvarát érdemes meglátogatnia, hiszen augusztus 13-án pénteken a Gypo Circus, szombaton a Romano Drum, vasárnap pedig Ferenczi György és az 1ső pesti rackák felbukkanása várható ott, majd hétfőn a Góbé zenekar, kedden a J.A.M. Showband csinálja tovább a hangulatot. Éjszakánként érdemes belesni a Táncház Fészerébe is, ugyanis a Tilinkó és a Galiba zenekarok gondoskodnak a jókedvről. 

A Táncház színháztermében is zajlik majd az élet: augusztus 14-én kétszer is bemutatásra kerül az Alba Regia Táncegyüttes Esszenciák című táncszínházi műsora, amit 15-én a Csillagkapu című dramatikus táncjátékkal folytatnak Novák Péter játékmester, a Parapács zenekar és a debreceni Kispendely énekegyüttes közreműködésével. Augusztus 16-án a Repeta képében az ARAMI tánccsoportjai adnak elő, illetve Mesterkurzus névvel a Táncművészeti Egyetem 2021-es mesterképző évfolyamának gálaműsorát tartják meg. A gyerkőcök szórakoztatásáról olyan résztvevők gondoskodnak különböző helyszíneken, mint Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar, a Galiba zenekar, valamint a Bahorka Társulat.  Az idei fesztivál kiemelt résztvevője a Puszták Népe Front formáció.

Kiemelt kép: Királyi Napok Folkfesztivál (Fotó: Farkasné Takács Anita)