Január 23-án 19 órakor indul az Opera Otthonra steaming szolgáltatás, Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékával Vecsei H. Miklós rendezésében, amelyhez Varró Dániel új fordítást készített.

Mozart mindössze 26 évesen komponált, 1782-ben Bécsben bemutatott daljátéka, noha sorrendben tizennegyedik színpadi műve, számos elismert kortárs és zenetörténész szerint is első olyan „nagy” operája, amiben kiteljesedett tehetsége, és ezzel megalapozta rangját és tekintélyét a császárvárosban. „Szabadság, szerelem” – e kettőért száll síkra az ifjú Belmonte, mikor azzal a céllal keresi fel Szelim basa birtokát, hogy erővel vagy fondorlattal, de megmentse fogva tartott menyasszonyát, Konstanzét. Tervének legnagyobb gátja Szelim basa erőszakos beosztottja, Osmin, ám Belmonte segítségére vannak barátai, a fogságon Konstanzéval osztozó Blonde és Pedrillo. A történet előrehaladtával az is kiderül, hogy a fiatal lány iránt Osmin is gyengéd érzelmeket táplál, tovább bonyolítva ezzel a cselekményt.

Az Operaház legújabb bemutatóját a Singspiel prózai-zenei vegyes stílusa miatt a sokoldalú fiatal színművészre, Vecsei H. Miklósra bízta, aki a rendezés mellett maga írta a köztes párbeszédeket is a szöveg-zene-látvány hármasára épülő különleges feldolgozásában. A produkció animált vetítésekkel kísért, modern látványvilágát a több mint 20 éves szakmai múlttal rendelkező Kiégő Izzók csapata készítette, míg a jelmezek Vecsei Kinga Réta munkái. A fiatalos hangvételű produkcióhoz Varró Dániel készített friss fordítást, akinek A varázsfuvola 2014-es zeneakadémiai produkciója után ez a második Mozart-daljátéka.

A járványhelyzetre való tekintettel az évadban egyszeri alkalommal megtekinthető előadás főszerepeit Miklósa Erika, Balczó Péter, Gábor Géza, Rácz Rita, Szerekován János és Wunderlich József alakítják. Az online előadást a jegy.hu fizetős felületén lehet megtekinteni január 23-án 19 órától.

Kiemelt kép: Szöktetés a szerájból (Fotó: Magyar Állami Operaház)