Amikor a Centrál Színház kihirdette 2021/22-es évadát, a teátrum látogatói nem csupán annak örülhettek, hogy a következő hónapok során Pokorny Lia jelentkezik önálló esttel, valamint folytatódik a hatalmas sikernek örvendő Ma este megbukunk, de annak is, hogy a Beszélő fejek című darab képében olyan színművészek előadásában elevenednek meg Alan Bennett hétköznapi emberekről szóló meséi, mint Scherer Péter, Liptai Claudia, Sztarenki Dóra és Borbás Gabi.

A sikeres brit regény- és drámaíró, Alan Bennett 1988-ban írt a BBC számára egy 13 részes monológ-sorozatot, amelyből díjnyertes színpadi változat készült, sőt iskolai tananyaggá is vált. A Centrál Színházban négy monológot (A levelek hölgye, Éj a spanyol kertekben, Bogár a cukortartóban, A kiugrás) ismerhetünk meg Puskás Tamás rendezésében, amik hol humorosak, hol megrázóak, viszont az közös bennük, hogy olyan hétköznapi emberek állnak a középpontjukban, akik extrém helyzetekbe keverednek. A Beszélő fejek olyan – helyenként szürreális – kérdéseket feszeget, minthogy mi a teendő akkor, ha a szomszédasszony megöli a férjét, drukkoljunk-e azért, hogy a nyugdíjas édesanyánk bepasizzon vagy éppen hogyan hazudjunk maguknak, hogy a karrier érdekében eladjuk magunkat. 

„Ha elég közel hajolunk, kiderül, hogy a távolról szürke emberek élete egyedi és megismételhetetlenül érdekes, csakúgy, mint mindannyiunké. Bennett ítélkezés nélkül, csak egy nagyítóval néz rá egy-egy ember életére. Így segít meglátnunk, hogy a legszürkébbnek tűnő élet is vetekszik egy görög dráma hősének sorsával. Megrendítően kiszolgáltatott, mégis reményteli és gazdag életutak bontakoznak ki, melyek néha megríkatják, néha megkacagtatják az embert, de mind azt mutatja, mekkora csoda az ember! A darab arra hívja fel a figyelmet, hogy minden ember sorsa egyedi és egyenlő értékű. Fontos, hogy legyen szívünk és fülünk ennek befogadására!” – mondta el a darabbal és a szerzővel kapcsolatban Puskás Tamás. 

A Beszélő fejek bemutatója október 24-én, vasárnap lesz a Centrál Színházban. 

Kiemelt kép: Borbás Gabi, Scherer Péter, Liptai Claudia és Sztarenki Dóra (Fotó: Centrál Színház)