Január 28-án debütál a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában a Veszedelmes viszonyok című zenedráma. A tegnap tartott sajtótájékoztatón az alkotók bebizonyították, hogy egy nem mindennapi produkciót sikerült színpadra állítani – Magyarországon először. A közönség kivételes díszletre, lélegzetelállító jelmezekre és nagy nevekből összeállított szereposztásra számíthat.

Annak ellenére, hogy mindeddig öt film, valamint többszáz színházi előadás született belőle, Choderlos de Laclos 1782-ben íródott azonos című regényéből először az Operettszínházban láthat a közönség zenedráma adaptációt. „Az eredeti mű egy levélregény, amely szerelmes levelek és történetek sorozatából áll. Minden szereplőnek két arca van: az egyik, amit a világnak megmutat, amely látható, és van egy másik: a belső világa, a saját gondolatai, amelyet a leveleibe rejt. Tegyük fel, hogy a hőseink a leveleikben őszinték, legalábbis annyira, amennyire az adott intim helyzetben emberileg megengedhető. Ugyanakkor van egy külső, társasági részük, amelyben eljátsszák akár annak az ellentétjét is, amit leírtak. Ez hihetetlenül vonzóvá és látványossá teszi az egészet, mert folyamatosan ez a két szint van összekeverve, a viselkedés és az érzés elválik egymástól. Ez nagyon izgalmas és színházszerű, hiszen a színházban ugyanezt csináljuk: ránk adnak egy jelmezt, kész mondatokat adnak a szánkba, de attól még ott vagyunk mi magunk mögötte, akik ezt az egészet magunkévá tesszük, vagy eltartjuk, átformáljuk. Ezért izgalmas ez a darab színészi felfogásban is” – mondta a történetről a rendező, Kiss Csaba.

Pillanatkép a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatójáról (Fotó: Art&Lens Photography)

Nem volt egyszerű munka a Veszedelmes viszonyok próbafolyamata, hiszen a járvány még mindig jelen van a színház életében is. Kiss Csaba szerint azonban a nehézségek ellenére az alkotók kivételesen produktívak és lelkesek maradtak, ennek köszönhetően pedig elkészült az előadás a tervezett premier időpontjára. A Veszedelmes viszonyok rokokó stílusvilágát a magyar zenés színház kiemelt művészei elevenítik meg az Operettszínházban. A zenét Kovács Adrián szerezte, aki már korábban is, A Pendragon-legenda vagy a Tajtékos dalok című darabban is közreműködött. A sajtótájékoztatón elárulta, hogy a zenei kíséret a karakterek lelki folyamatát támasztja alá vagy éppen árulkodik róla. Berzsenyi Krisztina jelmezei és díszletterve egy intim rokokó szalont varázsolnak a Kálmán Imre Teátrumból. A rizsporos parókák, korhű alsóneműk, fűzők, alsószoknyák, panier-ek korhűvé teszik az előadást, illetve a színek és jelzések dramaturgiailag is támogatják a cselekményt. Sőt, a produkció olykor kamerákat és vetítést is alkalmaz a színpadon, mint a díszlet egy része. A filmes eszköz segítségével a közönség jobban megfigyelheti a „kétarcú” karakterek izgalmas játékát.

Kiss Csaba (szövegkönyv), Kovács Adrián (zene) és Müller Péter Sziámi (dalszövegek) zenedrámájában kettős szereposztásban játssza majd a főszerepet Kocsis Dénes és Sándor Péter, Polyák Lilla és Peller Anna, Széles Flóra és Gubik Petra, Janza Kata és Füredi Nikolett, Kelemen Hanna és Kardffy Aisha, Cseh Dávid Péter és Angler Balázs.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatójáról (Fotó: Art&Lens Photography)