Még márciusban, online kezdték meg az Örkény Színház alkotói próbálni A szecsuáni jó ember című darabot, amelyet végre november 26-án már élőben láthat a közönség. Az eredeti színmű a színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, Bertold Brecht tollából származik.

„A mese epikai műfaj, melynek eredete a mítoszokon, mondákon és legendákon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza.” A régi mesék még nem gyermekek számára szóltak, hanem inkább felnőtteknek. A szecsuani jólélek Brecht úgynevezett „harmadik korszakának” egyik színdarabja, éppen ezért az epikus színház alappillérének számító elidegenítő effektusok itt már nem törik meg olyan nagy gyakorisággal a dráma cselekményét, azonban itt sem maradnak el az olyan megszokott stílusjegyek, mint a songok, a maszkok és a távolkeleti helyszín.

Részlet A szecsuáni jó ember című előadásból (Fotó: Örkény Színház)

A történet a Fény Fiainak küldetésével indul, akik a Földre érkeznek, ahol céljuk, hogy legalább egyetlen jó embert találjanak. Így találkoznak Vanggal, egy vízárussal, akit megkérnek, hogy szerezzen nekik szállást az éjszakára. Végül Sen Te, egy utcalány lemondja a fizető vendégeit annak érdekében, hogy elszállásolja a Fény Fiait. Az istenek örömükben több mint ezer ezüst dollárt adnak Sen Te-nek a szolgálatért, azonban a váratlan gazdagság sok bajt is hoz magával.

Az Örkény Színház előadását Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész és rendező, Mácsai Pál állítja színpadra Znamenák István, Csuja Imre, Ficza István, Gálffi László, Józsa Bettina, Pogány Judit, Tenki Réka, Dóra Béla, Csákányi Eszter, Epres Attila, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána Borsi-Balogh Máté, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Máthé Zsolt és Novkov Máté közreműködésével.

Kiemelt kép: Részlet A szecsuáni jó ember című előadásból (Fotó: Örkény Színház)