Indul a Skanzen országjáró eseménysorozata, mely fél év alatt 79 helyszínt hoz játékba, ahol szakmai és közösségi találkozókon vehetünk részt. Az Örökség – Tudás – Közösség címmel induló programsorozat kiállításokat, előadásokat, képzéseket foglal magába, melyeket országos lefedettségű hálózatának segítségével juttat el hazai kistelepülésekre a Skanzen, a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Elsőként a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást érkezik a Bács-Kiskun vármegyei Móricgátra, ezt követően a tárlat 17 más helyszínen lesz látható. A Farkas-Mohi Balázs által készített fotográfiák megmutatják hazai közösségeink életét, a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő színes hagyományok világát. A solymászattól kezdve, a magyar cirkuszhagyományon át egészen a mohácsi busójárásig, mindeközben pedig nem csupán a kézműves, gasztronómiai és előadóművészeti szokásokkal találkozhatunk, hanem a hagyományaikat ápoló közösségekkel is.

Tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, Örökség workshopokat rendeznek az ország 40 településén, ezek segítségével hozzák közelebb a szervezők a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket az érdeklődőkhöz. Ezekhez kapcsolódóan pedig egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője ismerteti meg a résztvevőket az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő közösséggel.

A Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat a Fotón a múlt című kiállítás, a Demencia a fókuszban – Múzeum a jóllétért című előadások pedig a demenciával élő időskorúak számára kifejlesztett foglalkozásokat mutatják be. A Skanzen – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által koordinált négy képzés pedig a tájházak munkatársai számára kínál továbbképzési lehetőséget.

Kiemelt kép: Skanzen (Fotó: orszagjaro.hu)