Nemrég feltettük a kérdést az oldal Facebook csoportjában (Deszkavízió – Színházbarátok), hogy a tagok közül kinek mi volt az első színházi élménye, és ahogy sejteni lehetett előre, A padlás elég sokszor szerepelt a válaszok között, a mai napig sokunk számára meghatározó élmény ez az előadás. Úgy néz ki, hogy Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter mese-musicalje több mint 30 évvel a Vígszínházi ősbemutató után Amerikában is elindul hódító útjára.

A tengerentúlon már egy ideje érdeklődtek a darab után, de eddig nem sikerült megfelelő fordítást készíteni belőle, úgy tűnik, hogy a harmadik verzió végre méltó az eredetihez, így nemrég elkezdődtek a próbák is. Presser Gábor nemrég két hetet töltött emiatt Amerikában, a Forbes-nak adott interjújából kiderült, hogy nehezére esik elengedni „a legkedvesebb gyerekét”, de elfogadta, hogy a kintiek a maguk képére fogják formálni a Broadway-re készülő darabot.

Az persze kérdés, hogy kint mennyire fogják érteni, hogy mi is az a Szilvásgombóc, meg hogy nekünk mit jelentett egykor és ma is az a különleges hely, „hol Kelet és Nyugat összeér, a fény meg a sötét összefér”. Mi mindenesetre nagyon drukkolunk az összes alkotónak!

Az első előadás előtti főpróba 1988 januárjában, jobboldalt a főszereplő Kaszás Attila (Fotó: Ilovszky Béla / MTI)

Kiemelt kép: Presser Gábor (Fotó: Orbital Strangers)