Peter Morgan, brit forgatókönyv- és drámaíró előszeretettel ássa bele magát a szigetország történelmébe, és a kutatómunkája eredményeként már nem egy filmet és színdarabot készített. Szerteágazó tudásra tett szert, angol uralkodók, történelmi személyek életét dolgozta fel, ám egy valakit mindenki másnál jobban ismer: II. Erzsébetet.

A jelenlegi brit királynő regényes életéből először egy filmet írt, ez lett a 2006-os A királynő, Helen Mirrennel a főszerepben. Ezt követte 2013-ban a West Enden, a szintén Mirrennel bemutatott Audiencia című színdarab, majd ezt a kettőt ugródeszkaként használva előállt a talán legdrágább történelmi sorozat, a The Crown ötletével, amelyben II. Erzsébet uralkodását meséli el a trónra kerüléstől.

Halász Judit az Audienciában (fotó: Vígszínház)

Morgan harmincéves aktív pályafutása az ezredforduló után érett be igazán, és vált nem csak II. Erzsébet életének szakértőjévé, de a történelmi drámák sokat foglalkoztatott szerzőjévé is. A leghosszabb ideje uralkodó brit királynőről szóló színművét 2016-tól pedig már Magyarországon is láthatjuk, a Pesti Színházban. Az Audienciát a kamaradrámák hazai nagymestere, Valló Péter rendezésében láthatja a közönség, a főszerepben Halász Judittal.

Az Audiencia egy időutazás, két órába sűrítve pereg le a szemünk előtt II. Erzsébet életének és uralkodásának hatvan éve, kiemelve ezen időszak legfontosabb pillanatait. Az előadás címe azt a protokolláris eseményt jelöli, amikor a királynő meghallgatja az aktuális miniszterelnök beszámolóját, helyzetjelentését az ország sorsának alakulásáról. Az Audiencia azonban nem csak a kormányzás nehézségeit tárja fel előttünk, sőt ezek a politikai elemek inkább csak plusz adalékok, a középpontban a személyes, emberi momentumok állnak. II. Erzsébet és az adott miniszterelnök párbeszédei ugyanis felfedik előttünk ezen személyek nagyvilág előtt talán máig kevésbé ismert tragédiáit.

Halász Judit az Audienciában (fotó: Vígszínház)

II. Erzsébet fiatalon, felnőttként és idős anyakirálynőként is megjelenik, uralkodása minden időszakában a nagyszerű Halász Judit jeleníti meg. A színésznő ötven évvel azután, hogy először a világot jelentő deszkákra lépett, egy különleges szerepben újra elvarázsolhatta a közönségét. Mindazok számára pedig, akik az ő dalait, mesekazettáit hallgatva nőttek fel, meseszerű élmény őt színpadon látni. Az Audiencia királynője egy sokrétű és összetett szerep, számtalan személyiséget kell az ezt eljátszó színésznőknek megjeleníteniük. Egy előadásban lehetnek jószívű nagymamák, eltökélt, céltudatos, de a huszonévesekre jellemző bizonytalanságban fürdőző fiatal lányok, és érett, határozott felnőtt nők. A jellemek közötti váltásra pedig csak annyi idejük van, amíg a takarásban átveszik a következő jelenethez tartozó jelmezt.

Lukács Sándor mint Churchill az Audienciában (fotó: Vígszínház)

Halász Judit mindegyik „szerepben” tökéletes, könnyed természetességgel játszotta a huszonéves, hirtelenre trónra kerülő Erzsébetet, aki rögtön Winston Churchill-lel találja szemben magát – akit Lukács Sándor játszik. Nagymamaként színpadra lépve pedig megmelengette a nézők szívét. Amikor kellett, magára irányította a közönség figyelmét, de volt nem egy olyan pillanat, amikor remek érzékkel a „háttérbe vonult”, csendes figyelőként teret hagyva kollégáinak.

Hegedűs D. Géza az Audienciában (fotó: Vígszínház)

A megjelenő 12 politikusból a legemlékezetesebb alakítást Hegedűs D. Géza nyújtja. A színész lubickol Harold Wilson szerepében. Amikor először látjuk, akkor pökhendi, kissé fellengzős, csipkelődik, humorizál, azt is mondhatnánk, hogy egy proli, aki nincs tisztában, hogy is lehetne, a királyi ház etikettjével. Az előadás végére azonban kegyetlenül emberivé válik, és bár Hegedűs D. Gézának sincs sok ideje a színen részleteiben kidolgozni ezt a szerepet, a közönség előtt és a takarásban is bámulatos teljesítményt nyújt, ugyanis Wilson tragikumát képes sűrítve feltárni előttünk. Halász Judittal közös jeleneteiből árad a tisztaság, a tisztelet és a szeretet.

A tizenkét miniszterelnököt, a személyzet tagjait és a gyermek Erzsébetet játszó színészek, Halász Judit (és a kutyák!) együttesen teszik gyöngyszemmé ezt a humoros és megható társalgási drámát a Vígszínház repertoárján.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza és Halász Judit az Audienciában (fotó: Vígszínház)