Ma ünnepli 80. születésnapját Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Halász Judit 1942. október 7-én látta meg a napvilágot Budapesten. 1960-ban érettségizett a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, 1964-ben pedig elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Ezt követően a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd a Vígszínházhoz szegődött Várkonyi Zoltán hívására, azóta is a teátrum megbecsült tagja. Hosszú pályafutása során megszámlálhatatlanul sok előadásban játszott, legyen az Shakespeare (Ahogy tetszik), Shaw (Az ördög cimborája), Örkény (Macskajáték), Feydeau (Bolha a fülbe), Moliére (A nők iskolája), Csehov (Cseresznyéskert), Dosztojevszkij (Bűn és bűnhődés), Tennessee Williams (Macska a forró bádogtetőn) vagy Woody Allen (Játszd újra, Sam!) darab. Az egyik legismertebb szerepe II. Erzsébet királynő, a Pesti Színház Audienciájában. Manapság többek között a Bella Figurában láthatják a nézők, szintén a Pesti Színházban.

Halász Judit az Audienciában (fotó: Vígszínház)

A színpadot azonban nemcsak színésznőként uralta, hanem énekesnőként is: dalok ezreivel örvendeztette meg a fiatalokat és szüleiket egyaránt. Első lemeze 1973-ban jelent meg Kép a tükörben címmel, amit számos másik követett, legutoljára 2021-ben jelentkezett új albummal (A vitéz, a kalóz meg a nagymama). Nagy siker övezte, hogy a legnagyobb magyar költők (mint Móra Ferenc, József Attila, Weöres Sándor és Zelk Zoltán) verseit énekelte a magyar könnyűzene legjobbjainak (például Bródy János, Szörényi Levente és Tolcsvay László) megzenésítésében, kifejezetten gyermekek számára. Hogy mennyire szereti a fiatalság őt, azt hűen tükrözi, hogy megválasztották Magyarországon elsőként a Mosolyrend Lovagjának.

Ha éppen nem egy színházban vagy koncerten láthattuk, akkor a mozik vásznain és televíziók képernyőjén tűnt fel: filmes pályafutását az 1960-as Fűre lépni szabaddal kezdte meg, amit olyan alkotások követtek, mint az Álmodozások kora, a Kárpáthy Zoltán, a Szerelmesfilm, a Lila akác, az A Pendragon legenda, az Ismeretlen ismerős és a Para. Tévés szerepekből sem volt hiány, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Sakk-matt, a Telefonpapa és a Szemben a Lánchíd oroszlánja filmek mellett szinkronizált a Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Vízipók-csodapók és a Kíváncsi Fáncsi sorozatokban is. 

Halász Judit (forrás: Vígszínház)

1971-ben Jászai Mari-díjjal, 1974-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel ismerték el a munkásságát. Ajtay Andor-emlékdíjat négyszer (1981, 1994, 2005, 2017), Fonogram díjat háromszor (2005, 2012, 2015) kapott, 1983-ban kiérdemelte az Érdemes művész elismerést is. A 80-as és 90-es években a SZOT-díjat (1985), az Ezsébet-díjat (1988), a Déryné-díjat (1994) és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (1996) is neki ítélték, majd a 2000-es években a Kossuth-díjjal (2001), a Harsányi Zsolt-díjjal (2001), a Páger Antal-színészdíjjal (2002), a Bilicsi-díjjal (2002), a Halhatatlanok Társulatába való beválasztással (2003) és egy Prima Primissima közönségdíjjal (2008) lett gazdagabb. Azóta többek között hazavihette a Magyar Örökség, a Vígszínház, az Arany Medél és a Pécsi Ildikó-emlékdíjat is, de mindegyiknél fontosabb, hogy gyermekek ezrei nőttek fel vele. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Kiemelt kép: Halász Judit (Fotó: Schumy Csaba)