Különleges előadásra invitálja az érdeklődőket a Budapest Tuning: a programsorozat keretében napnyugtakor és napkeltekor kerül bemutatásra a Filozófusok Kertjében Dante Isteni színjátéka. A Katona József Színház produkciójában Gyabronka József lép színpadra.

„A hajnal első fényei a sötétet elűzték…” – áll a Purgatórium, 27. énekében. A Budapest Tuning programsorozat keretében megvalósuló, rendhagyó színházi produkcióban különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet. Danténál sok szó esik a sötétségről, az éjszakáról, a csillagokról, a hajnalról és a világosságról – nem véletlen, hogy a Pokol napnyugtakor (augusztus 26-án, pénteken 19 óra 15 perces kezdettel), a Purgatórium és a Paradicsom pedig napfelkeltekor (augusztus 27-én, szombaton hajnali 5 órakor) hangzik el. Az előadás díszlete a besötétedő, majd kivilágosodó ég és alatta a város. Az első rész (Pokol) 2021 novembere óta fut nagy sikerrel a Katona József Színház Sufnijában, a második, hajnali rész (Purgatórium, Paradicsom) szövegkönyve és koncepciója pedig külön erre az alkalomra készült.

A Gellért-hegyen található Filozófusok kertjében Gyabronka József lesz látható, aki a Nádasdy Ádám-féle fordítást felhasználva adja elő Dante sorait. Az előadás szövegét Török Tamara állította össze.

Kiemelt kép: Gyabronka József a Pokol című előadásban (Fotó: Horváth Judit)