Február 5-én lesz először látható Hajduk Károly előadásában Az eltűnt idő nyomában 1.0 című előadás a Fischer Iván Lakásszínházba.

Különleges vállalkozásba vágott bele Seress Tamás szerkesztő-rendező, Jancsó Júlia fordító és irodalmi konzulens, valamint Hajduk Károly színész. Marcel Proust eposzi nagyságú sorozata, Az eltűnt idő nyomában első részét  vitték színre. A hétkötetes, közel 3200 oldalas és több mint 2000 irodalmi karaktert felvonultató regényt Proust 1909-ben kezdte el írni, és valamivel a halála előtt fejezte be. Első kötete, a Swannék oldala 1913. november 13-án jelent meg. Graham Greene a 20. század legnagyobb regényíróját látta Proustban, míg Somerset az időről megírt leghatásosabb műnek nevezte a regényt. Proustot halála megakadályozta abban, hogy az utolsó három kötetet ellenőrizze, ezért azokat testvére, Robert szerkesztette és jelentette meg a szerző halála után. Az első két kötet 1919-es közös kiadása Goncourt-díjat hozott a szerzőnek, melynek révén széles körben ismertté és elismertté vált Proust művészete. Magyarul, Gyergyai Albert fordításában, 1937-ben és 1938-ban jelent meg az első két kötet, a harmadik pedig csak sokkal később, 2006-ban látott napvilágot. A maradék négy kötetet a 2000-es évek elejétől Jancsó Júlia ültette át magyarra, valamint 2017-ben az első, 2021-ben pedig a második rész is megjelent az ő fordításában.

“Különleges estében lesz részük, és nem akármilyen kalandban. A világ legkevésbé színházszerű drámáját követhetik figyelemmel, amelyhez az író munkája „csupán” az alapot adta. Ahhoz, hogy ez az est létrejöhessen, kellett az avatott szerkesztő és a lehetőséget kidolgozó rendező, illetve a nem hétköznapi színészi teljesítmény. Marcel Proust nem színművet írt, hanem végtelen áramlású regényfolyamot. Ez a mostani előadás egyeseknek az első megmerítkezés az áramlásban, másoknak megnyugtatóan ismerős, otthonos fürdő. Olyan világban merülhetünk el, amelyet mind ismerünk, csak sosem láttunk ennyire mélyrehatóan, minden rezzenésre figyelmesen. Egy családba vezetnek be, lehetne a miénk is, ha a miénket is ennyire fontosnak látnánk, minden gyarlóságával együtt ennyire a sajátunknak. Később egy szerelem történetét ismerjük meg egy kívülálló szemével, de teljes együttérzéssel és beleéléssel. A történet több mint százéves, de nem öregedett semmit. Pedig az Idő múlik, Proust egy évszázada halott, de ez az egyedülálló regényciklus él és nyomot hagy sok-sok olvasón, akik rá tudtak hangolódni. Ha helyes húrokat pendítettünk meg, talán Önökben is sokáig visszacseng majd” – mondta el Jancsó Júlia a készülő előadás kapcsán.

Kiemelt kép: Hajduk Károly (Fotó: Dömölky Dániel)