A Radnóti Színház a 2022/23-as évad utolsó bemutatójára készül: március 13-án tartották a Legközelebbi ember olvasópróbáját, amelyet Hajdu Szabolcs szerzőként és rendezőként is jegyez, sőt színre is lép majd az előadásban.

A Balázs Béla-díjas alkotó nem most találkozik először a teátrum társulatával, ugyanis 2019-ben ő állította színpadra a Gloria című kortárs drámát – amely egyben az azóta bezárt Radnóti Tesla Labor első premierje is volt. Most egy újabb különleges vállalkozásra készül: saját alapötlete alapján, az ősbemutató szereplőinek gondolatai és improvizációi segítségével hívja életre a produkciót, amely a próbafolyamat utolsó pillanatában nyeri majd el végleges változatát.

A történet szerint egy régi családi nyaralóban járunk, ahol az évek alatt tucatnyi limlom, kacat és kidobásra ítélt tárgy halmozódott fel, és itt lenne az ideje, hogy az érzelmi kötődés ellenére megszabaduljanak tőlük. Egy fiatal testvérpáré a feladat, de amikor a helyszínre utaznak a párjukkal, természetesen éles fordulatot vesz a történet. Egyikőjük ugyanis csak később csatlakozik a társasághoz, és vele tart egy idegen is, akit nemrég ismert meg. Az idő előrehaladtával külön-külön és egymás ellenében mindannyian kötődni kezdenek az idegen férfihoz, aki hamarosan elhallgatott titkok és sérelmek tudója lesz. Ezáltal pedig mindenkiben felvetődik a kérdés: valójában ki számukra az, akit a legközelebbi embernek nevezhetnek?

Az előadásban színpadra lép Sodró Eliza, Berényi Nóra Blanka, Porogi Ádám, Baki Dániel és Hajdu Szabolcs. Az alkotócsapathoz Kelemen Kristóf dramaturgként, Somogyi-Lengyel Mira díszlet-, Péter Kata jelmeztervezőként csatlakozott. A premierre április 30-án, vasárnap kerül majd sor a Radnóti Színházban.

Kiemelt kép: Hajdu Szabolcs a Legközelebbi ember olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)