Május első felében, 5. és 19. között kerül megrendezésre Budapesten a Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválja. A szervezők a rendezvény kabalájának II. Józsefet, a kalapos királyt választották, aki híres volt rendhagyó és különös törvényeiről, amelyeket sok alattvalója sehogy sem bírt megemészteni. Így a programban részt vevő független és alternatív társulatok is olyan előadásokkal fogják székbe szögezni a nézőket, amelyek az itthon uralkodó teátrumi hagyományoktól eltérően, rendhagyóan közelítik meg a színházat, mint intézményt, művészeti médiumot.

A fesztivál három szekciója közül az egyik a színpadi dramaturgia megszokott (lineáris-frontális-történetközpontú) kereteit igyekszik fölrúgni: május 5-én a Kelet-Nyugati Alkotóműhely 4.33, 8-án az IDX és barátai Az idő és a szoba, 18-án pedig a Helytelenek Illuziók című darabja kerül bemutatásra. A másik szekció a színház és a technológia sokszínű kapcsolatával kísérletezik, itt két előadást lehet megtekinteni: 14-én a Budapesti Anarchista Színház Menekülés Godot elől, valamin a TÉR12 Párkerpéter című darabját. A harmadik etapban pedig olyan előadások kapnak majd helyet, amelyekben a művészek a színpadi folyamatok eseményszerűségére, performativitására helyezik a hangsúlyt. Ilyen többek között Mezei Bence BŰNBEESÉS ’22, Tózsa Mikolt Isten, haza, konyha, Szántusz Noémi Noya Ajándékul vegyétek tőlem és Kozma Zsófi Rebeka Presen Imperfect című darabja. (Előbbi kettőt május 15-én, utóbbiakat 17-én mutatják be.) A fesztivál ráadás, tizedik előadása a TIM Stúdió Kékmadarak című produkciója lesz. 

Az idő és a szobának a Három Holló, az Isten, haza, konyhának az Artus Stúdió, a többi produkciónak a TIM Stúdió újonnan megnyílt játszóhelye (Budapest VIII. kerület, Puskin utca 2.) ad otthont. A részletes program az esemény Facebook oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválja (Grafika: Szilágyi Pötyi)